* Avertizeaza presedintele sindicatului politistilor, Marian Gruia
In legatura cu eventuala boicotare a alegerilor din 22 si, respectiv, 6 decembrie, de catre politisti si, nu in ultimul rand, despre ce efecte va avea concediul de opt zile pe care ar trebui sa-l ia angajatii MAI, i-am solicitat un punct de vedere presedintelui Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia.
Risc crescut de infractionalitate
“Noi, de la nivelul structurii centrale, am trasat o directiva anume, in sensul ca politistii trebuie sa-si ia concediu in intervalul care sa cuprinda zilele de 22 noiembrie si 6 decembrie, dar fiecare membru al sindicatului isi ia concediul fortat de 8 zile, dupa cum considera. Exista, intr-adevar, temerea privind o crestere a infractionalitatii in perioada alegerilor, dar, sa nu uitam, politia trebuie sa-si faca datoria nu numai in intervalul celor doua scrutine, fiindca urmeaza si ale evenimente – 1 Decembrie, sau Sarbatorile de Iarna – cand se cunoaste o recrudescenta a faptelor de natura contraventionala sau penala. Noi incercam sa tinem pasul, pe cat posibil, cu infractorii, sa le facem fata, insa stau si ma intreb cum putem stopa activitatea infractionala daca efectivele de interventie vor fi substantial diminuate ?”, ne-a precizat interlocutorul nostru.
Posturile rurale
Daca liderul prahovean al SNPPC , Florin Ionita, avertiza ca politistii vor fi nevoiti sa se deplaseze intre 60 si 80 de kilometri pentru asigurarea pazei sectiilor de votare, presedintele SNPPC, Marian Gruia ne-a semnalat fatul ca, in mod normal, in mediul rural, un angajat al MAI ar trebui sa lucreze 24 de ore si sa beneficieze de alte 48 de ore pauza, dar acest lucru nu este posibil, dat fiind numarul redus de politisti: “Or, in contextul actual, cand suntem obligati sa ne luam concediu fortat, ce se va intampla ? Nimic altceva decat o reducere a numarului de agenti, ceea ce poate duce la cresterea infractionalitatii, aceasta cunoscand si asa o recrudescenta de la inceputul anului. Iar acum, in aceasta perioada, din experienta noastra, creste numarul infractiunilor si al contraventiilor. Numai un exemplu – furturile de pomi de iarna. Politistii, insa, trebuie sa-si ia concediu 4 zile in noiembrie si alte patru in decembrie…”
1.200 de ore de recuperat …
Problema zilelor lucrate si neplatite este un alt punct nevralgic care a dus de cateva ori, in acest an, la iesirea membrilor SNPPC in strada. Interlocutorul nostru ne-a precizat in acest sens: “ A vorbi despre recuperarea zilelor libere ar parea ceva hilar. La Tribunalul Calarasi s-a hotarat ca unii dintre politisti au de recuperat, pentru perioada aferenta ultimilor trei ani, intre 100 de ore si…1.200 de ore. Cum si cand sa-si mai recupereze politistul respectiv cele 1.200 de ore daca el mai este si trimis in concediu opt zile pana la sfarsitul anului 2009 ?”

Sa-si asume si Guvernul responsabilitatea

Presedintele SNPPC a mai considreat ca principalii vinovati de actuala stare sunt Guvernul si politicienii. Certuri la nesfarsit, uite guvernul, nu e guvernul. “Au mai venit si cu aceasta idee, de opt zile concediu fara plata. Ce s-a gandit cand s-a promovat o asemenea initiativa ? Se tot vorbeste despre intarirea dispozitivelor, despre reducerea infractionalitatii, dar pe de alta parte politistii sunt trimisi acasa, in concediu. Este cazul ca si Guvernul sa isi asume responsabilitatea pentru eventuala crestere a infractionalitatii”.
Fl.TANASESCU