Infiintarea de tribunale specializate in insolventa si faliment, de la 17 ianuarie 2010, se amana. Astfel, daca pana mai ieri, conducerile instantelor care isi aveau sediul in municipiile unde functioneaza si curtile de apel isi puneau intrebari de genul “ De unde magistrati care sa intre si sa judece in astfel de dosare” sau “De unde spatii pentru depozitarea dosarelor, cat timp acestea au un volum destul de mare” sau “ Cum sa transferam judecatorii de la Buzau si Dambovita si cauzele aflate pe rol la aceste instante la Ploiesti ?” – ei bine, la aceste intrebari se vor da raspunsuri abia la sfarsitul anului 2010.
Dupa cum aminteam si in ziarul nostru de marti, 10 noiembrie, aceasta era una dintre problemele cu care se confrunta instanta prahoveana, cat timp la Ploiesti urma sa fie infiintata si sa functioneze, ca tribunal de sine statator – cu presedinte, grefier sef, informatician s.a.m.d – , o astfel de instanta, dupa principiul curtilor de apel.
De altfel, conducerea institutiei avertiza asupra faptului ca va exista, efectiv, un blocaj in ceea ce priveste solutionarea acestor cauze, solutionare care dureaza, nu de putine ori, chiar si cativa ani.
Totodata, Tribunalul Prahova, ca si celelalte care urmau a se “pricopsi” cu astfel de sectii, au “sesizat” Consiliul Superior al Magistraturii, acesta, din urma tragand concluzia: “O astfel de masura ar perturba grav intregul sistem judiciar”. Si, pentru a nu exista peturbari grave, acelasi CSM a cerut Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti sa faca tot ce este posibil pentru amanarea punerii in practica a legii cu cel putin un an.
Dupa cum ne-au precizat reprezentantii acestuia din urma, in cursul saptamanii recent incheiate au fost facute demersurile necesare pentru ca in Camera Deputatilor sa fie adoptata amanarea termenului limita de infiintare, de la 17 ianuarie 2010 la 31 decembrie 2010.
Tot reprezentanti ai MJLC ne-au mai precizat ca nu doar din punct de vedere logistic – lipsa de spatii, lipsa de personal s.a.m.d. – nu se poate pune in practica legea falimentului si insolventei, ci si din cauza actualului context economic, care implica reducerea substantiala a cheltuielilor bugetare, inclusiv a celor din justitie. Pe cale de consecinta, amanarea infiintarii tribunalelor specializate este solutia cea mai potrivita pentru moment.
Astfel, in cazul instantei prahovene, dosarele de faliment vor fi judecate acolo unde le este , deocamdata locul – la Buzau, Dambovita si Prahova, unde au fost si pana acum.
A.POSTOLACHE