In perioada 22-26 octombrie, la Casale Monferrato, in Italia, s-a desfasurat o noua editie a Campionatului European de karate traditional. 330 de sportivi din 22 de tari s-au intrecut pentru aurul european, printre acestia aflandu-se si echipa Romaniei, formata in majoritate, in special la seniori, din reprezentanti ai clubului Conpet-Petrolul Ploiesti, pregatiti de antrenorul Aurelian Nicolae.
Competitia nu a inceput cu bine pentru formatia tarii noastre, inainte de start Cristina Gustoiu acuzand o intindere severa la nivelul bicepsului femural de la piciorul drept, cu greu putand sa repete cu echipa de sincron cele 2 kata si bunkai-ul.
In prima zi, s-au desfasurat preliminariile probelor, la juniori ploiestenii avand 3 probe : kata individual masculin – Tudor Graur, fuku-go masculin – Mihaita Visan si kata echipe masculin – Tudor Graur, Mihaita Visan si Alexandru Nicolae. Determinarea pe care acestia au aratat-o la intrarea in concurs i-a ajutat sa se califice cu totii in finalele campionatului. In competitia rezervata seniorilor, lucrurile nu au mers tot atat de bine, cu toate ca s-au calificat in finale in toate probele vizate. Diferenta a fost ca acestia s-au calificat de pe pozitii nefavorabile, ceea ce le-a complicat situatia in finale.
Ploiesteni
de aur
In ultimul act, juniorii s-au comportat admirabil, Mihaita Visan invingandu-l pe italianul Alessandro Cescobolla, dezamagind publicul care a umplut sala din Peninsula. In proba de kata echipe, ploiestenii Tudor Graur, Mihaita Visan si Alexandru Nicolae au obtinut o noua victorie importanta in dauna formatiei gazda, in timp ce Graur a cucerit medalia de argint la kata individual, completand palmaresul echipei Romaniei la juniori.
La categoria seniorilor, in premiera, in finalele campionatului s-au calificat, cu o singura exceptie, la kumite echipe, numai sportivi de la Conpet-Petrolul Ploiesti. Astfel, Robert Miclea a dat dovada de o mare disponibilitate la efort, participand in trei probe, clasandu-se pe podium la toate dintre acestea. Robert a obtinut medalia de bronz in proba de kata individual, desi nu a fost in forma maxima, cucerind aurul in concursurile de enbu mixt, alaturi de Manona Danciu, si de kata echipe, alaturi de Romeo Trandafir si Tiberiu Matei.
Cu toate ca a ratat cu putin calificarea in finala in proba de kata individual, incheind pe locul cinci, Manona Danciu a contribuit decisiv in proba de kata echipe, unde a participat alaturi de Corina Tanasescu – situata printre primele opt sportive din lume in ultimii doi ani – si Cristina Gustoiu. Acestea au cucerit medalia de argint, recuperand din ceea ce pierdusera in calificari, dar nu a fost suficient pentru a-si adjudeca victoria.
Romeo Trandafir si Adrian Cojocaru nu au mai reusit aceeasi evolutie excelenta ca la Campionatul Mondial din Lituania, unde s-au impus in proba de enbu masculin, obtinand, acum, doar medalia de bronz. Totodata, Cojocaru a mai castigat o medalie de bronz, in proba de kumite echipe.
In final, cu un total de doua medalii de aur, una de argint si trei de bronz, Romania s-a situat pe pozitia a treia in ierarhia pe natiuni, la seniori.
In privinta participarii sportivilor ploiesteni, antrenorul Aurelian Nicolae ne-a declarat: „Cu rezultatele obtinute, sportivii nostri au onorat pe deplin increderea si sustinerea acordata de Conpet si au reprezentat cu cinste clubul, orasul Ploiesti si Romania, la acest campionat. In plus, juniorii s-au impus in toate probele la care au participat, lucru care ne bucura foarte mult, dovedind valoarea scolii ploiestene de karate traditional”.
La finalul lunii viitoare, sportivii prahoveni vor incerca sa se mentina in fruntea ierarhiei si la Campionatul Mondial de stil, care se va desfasura la Belgrad, in Serbia.
Petre APOSTOL