* Unul pentru presedinte, doua pentru referendum
Guvernul in exercitiu a adoptat, recent, doua Hotarari de Guvern pentru organizarea referendumului national din data de 22 noiembrie 2009, la care romanii sunt asteptati sa se pronunte cu privire la trecerea la Parlament unicameral. Decretul presedintelui Romaniei pentru organizarea referendumului national a fost publicat in Monitorul Oficial de la sfarsitul saptamanii trecute, mai exact din 22 octombrie. Referendumul national – care va avea loc odata cu alegerile prezidentiale din data de 22 noiembrie – are rol consultativ, romanii cu drept de vot urmand sa se pronunte asupra trecerii la un Parlament unicameral si reducerea numarului membrilor Parlamentului Romaniei la maximum 300.
Conform prevederilor legale, referendumurile privind subiecte de interes national sunt convocate de catre seful statului, prin decret prezidential, iar Guvernul are responsabilitatea de a stabili masurile tehnico-organizatorice pentru desfasurarea acestora.
Ministrul in exercitiu al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca una dintre hotararile adoptate stabileste masuri de organizare si desfasurare a referendumului national, iar la adoptarea acestui act normativ Guvernul a avut in vedere faptul ca referendumul se va organiza simultan cu scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei. In aceste conditii, programul calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru referendum va fi comun celui pentru scrutinul prezidential. De asemenea, modelul stampilelor folosite de birourile electorale, cel al stampilei de control de la sectia de votare si al stampilei cu mentiunea „Votat” ce vor fi folosite la referendum, vor fi la fel ca acelea utilizate la alegerile prezidentiale.
In cazul referendumului, electoratul urmeaza sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarele intrebari:
1. „Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania?”
2. „Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”
Ministrul Vasile Blaga a anuntat ca in acest caz vor fi doua buletine de vot, respectiv: unul pentru prima intrebare – „Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral in Romania ?” – si al doilea buletin de vot pentru intrebarea: „Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane ?”. S-a mentionat ca s-a ales aceasta varianta pentru situatiile in care cetatenii cu drept de vot doresc sa se pronunte doar asupra uneia dintre cele doua intrebari.
Pentru referendum, s-au facut si calculele financiare, in total, cheltuielile suplimentare urmand sa fie de 2,477 milioane de lei.
O alta hotarare de Guvern adoptata face referire la modelul copiei de pe lista electorala permanenta, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele cetatenilor care isi exercita dreptul de vot la alte sectii de votare decat cele la care sunt arondati conform domiciliului sau sunt omisi din listele electorale permanente, modelul tabelului electoral ce va fi completat cu datele alegatorilor care vor vota la urna speciala. Acest act normativ completeaza, de asemenea, declaratia pe proprie raspundere pe care o vor completa cetatenii care vor vota in alte sectii decat cele la care sunt arondati. Astfel, pe langa mentiunea ca nu au mai votat intr-o alta sectie de votare pentru alegerea presedintelui, se va adauga si precizarea ca nu si-au mai exprimat votul nici pentru referendum.
N.D.