In conditiile in care statul le-a diminuat serios veniturile, in ultimii ani, dascalii prahoveni sunt nevoiti sa solicite tot mai des sindicatelor din educatie sprijin financiar, atunci cand au evenimente triste sau fericite in viata de familie. Potrivit vicepresedintelui Sindicatului „Scoala Prahovei”, prof. Ionut Duta, numai in primele doua saptamani ale acestui an scolar, aceasta organizatie a acordat ajutoare in valoare de 160 de milioane de lei vechi pentru membrii sai. Printre cele mai frecvente sunt solicitarile de sprijin financiar in caz de boala. Sindicatul acorda 400 de lei profesorilor care au boli incurabile, 300 de lei celor care au boli grave si 100 de lei pentru profesorii care au avut nevoie de spitalizare pentru diferite afectiuni. Dascalii au mai solicitat sindicatului amintit ajutoare ce se acorda cu ocazia pensionarii (200 de lei), precum si ajutoare pentru nasterea unui copil – in valoare de 200 de lei, pentru casatorie – in valoare de 300 de lei si cele oferite in caz de deces.
Sindicatul „Scoala Prahovei” acorda, de multi ani, sprijin financiar dascalilor si familiilor lor atunci cand trec prin clipe grele. Organizatia ofera ajutoare de 100 de lei in caz de deces al socrului sau al soacrei unui membru de sindicat, de 200 de lei – in cazul decesului parintilor acestuia si de 300 de lei daca este vorba despre decesul sotului, sotiei sau al copilului unui cadru didactic. Atunci cand un dascal trece in nefiinta, familia sa primeste un sprijin financiar in valoare de 500 de lei. Membrii de sindicat beneficiaza si de alte facilitati: ajutor social de 150 de lei, prima de instalare pentru debutantii in invatamant – 150 de lei, o prima de sarbatori ce reprezinta 25% din suma cotizata pe o perioada de 12 luni. Potrivit vicepresedintelui Sindicatului „Scoala Prahovei”, anual, aproximativ 35 % dintre cele 7.600 de cadre didactice membre ale acestei organizatii beneficiaza de diferite tipuri de ajutoare financiare.
Profesorii platesc o cotizatie ce a fost diminuata, de la 1 septembrie 2010, de la 1% la 0,75% din salariul brut, astfel incat aceasta contributie sa ramana la un nivel accesibil.
A.M.