Valoarea nutritiva a usturoiului este data de continutul in glucide, fosfor, calciu, potasiu, avand si un rol mineralizant. Aceasta planta e bogata in vitamine din complexul B, C si E. Impreuna cu un paharel de tuica, usturoiul poate fi consumat pentru a preveni gripa, fiind considerat un excelent tonifiant si stimulent al productiei de anticorpi. Efectele benefice asupra hipertensivilor au facut ca industria farmaceutica sa-l foloseasca in fabricarea medicamentelor ce scad tensiunea arteriala. Riscul de dezvoltare a cancerului gastric este mai redus la cei care mananca usturoi. Datorita acestor proprietati, medicina naturista indica usturoiul in tratamentul bolilor infectioase (gripa, difterie, febra tifoida). De asemenea, combate boli cum ar fi diareea, reumatismul, astmul. Extern, este utilizat in tratamentul bataturilor, negilor, plagilor si al intepaturilor de insecte. Avand efect antibacterian si antiinflamator, usturoiul este ideal pentru tratarea infectiilor: un amestec de miere cu usturoi pisat se aplica pe zona atinsa sau cu un catel de usturoi tocat marunt pus intr-un tifon se infasoara locul inflamat. Un catel de usturoi zdrobit, introdus in pantof, combate ciupercile care se dezvolta pe laba piciorului. Specialistii recomanda consumul zilnic a 1-2 catei dimineata, pe stomacul gol. Atentie, insa, usturoiul nu este indicat persoanelor cu iritatii ale stomacului sau femeilor care alapteaza.
INFOMEDICA
Foarte multe persoane sufera, in prezent, de hipertensiune arteriala – o boala care, netinuta sub control, poate deveni foarte periculoasa. Iata ce recomanda specialistii pentru a preveni aparitia acestei afectiuni:
– Asigurati-va ca tensiunea arteriala se situeaza sub 140/90mm Hg. Daca presiunea sistolica (primul numar ) este peste 140, intrebati doctorul ce puteti face pentru a o cobori.
– Mentineti o greutate normala. Daca sunteti supraponderal sau obez, prezenta acestei greutati in plus creste riscul de hipertensiune. Un mod de a afla daca trebuie sa pierdeti din greutate este sa calculati indicele de masa corporala sau IMC. Daca acesta este peste rata normala ( 25 sau mai mult ) sau talia masoara mai mult de 90 cm ( femei )sau 120 cm ( barbati) trebuie sa adoptati o dieta pentru a slabi.
– Rezervati-va cel putin 30 de minute pentru activitate fizica moderata, ca mersul pe jos, de exemplu, in fiecare zi a saptamanii.
– Nu consumati sare si sodiu in exces. O persoana sanatoasa ar trebui sa consume nu mai mult de 2,4 grame de sodiu pe zi. Asta inseamna 6 grame, adica o lingurita de sare de masa pe zi.
– Cititi etichetele alimentelor pe care le cumparati. Aproape toate alimentele conservate contin sodiu. De fiecare data cand consumati sau preparati alimente conservate, observati cat sodiu contine o portie.
– Notati cat sodiu consumati intr-o zi. S-ar putea sa fiti surprins de ce cantitate mare de sodiu consumati.
– Mancati mai multe fructe, legume, seminte si branzeturi cu continut scazut de grasime.
– Consumati alcool in cantitati moderate. Pentru barbati, aceasta inseamna mai putin de 360 ml bere, 150 ml vin, 50 ml bauturi tari. Femeile sau persoanele cu greutate mica ar trebui sa consume cantitati mai mici decat acestea.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHITU,
Ana-Maria VALUTA