„Cetatenii care solicita ambulanta din motive nejustificate ar trebui sa plateasca deplasarea acesteia”
– Domnule director, prevederile din noul pachet de legi impun exigente noi si drastice pentru Serviciul de Ambulanta pe care il coordonati. Credeti ca puteti face fata?
– Din pacate, in conditiile in care peste 90% din ambulante necesita inlocuirea, iar personalul este insuficient, este deocamdata imposibil sa facem fata noilor prevederi. Ar fi ideal sa putem ajunge, la locul solicitarii, in opt minute in oras si 12 minute in comune. Guvernul trebuie sa vina cu solutii privind finantarea, astfel incat sa fim capabili sa atingem acest deziderat. In opinia mea, trebuie sa apara noi acte normative care sa specifice cu ce mijloace financiare se pot atinge tintele fixate in pachetul de legi. Toti pacientii doresc servicii medicale de calitate, iar noi dorim, la randu-ne sa le putem oferi. Dar Serviciul Judetean de Ambulanta nu a reusit, in 20 de ani, sa modernizeze tot parcul auto, in timp ce in alte tari foste comuniste, cum este Ungaria, ambulantele se inlocuiesc o data la cinci ani !
– Cate ambulante utilate pentru interventia in cazuri grave detine institutia pe care o conduceti ?
– Lucram cu cinci ambulante de tip C – care sunt cele mai performante si insotite, obligatoriu, de catre un medic – si alte 17 de tip B. Or, ne-ar trebui cel putin 12 de tip C si 50 de tip B. Acestea au dotarile necesare pentru interventii in cazul urgentelor de grad 0, 1 si 2: infarct, accident vascular cerebral, politraumatisme etc. Restul masinilor sunt de tip A1 si A2 – adica cele mai simple, utilizate doar pentru trasportul bolnavilor.
– Ministerul Sanatatii anuntase, anul trecut, ca va achizitiona 5.000 de ambulante pentru intreaga tara. Ce mai stiti despre aceasta intentie ?
– Ea ramane valabila, fiind in derulare niste proiecte cu finantare externa, prin intermediul carora sa fie aduse ambulantele respective in Romania. Dar nu s-a precizat cand se va intampla asta.
– Considerati ca noua lege ar fi trebuit sa includa si alte prevederi legate de serviciile medicale de urgenta ?
– In noul pachet de legi nu exista prevederi legate de educatia sanitara in ceea ce priveste domeniul nostru de activitate. Or, populatia ar trebui sa constientizeze ca nu orice stare de disconfort presupune solicitarea ambulantei. Nici starea de ebrietate nu necesita interventia de urgenta. Deplasarea salvarii este foarte costisitoare, de cel putin 1, 5 milioane de lei, in cazurile cele mai simple. Or, cea mai complexa consultatie medicala costa un milion de lei, deci cu o treime mai putin. De aceea, eu consider ca, pentru o solicitare neintemeiata a ambulantei, persoana respectiva ar trebui sa plateasca transportul. Astfel se vor reduce cheltuielile noastre si cei care ar trebui sa beneficieze in mod real de serviciile ambulantei, ar primi asistenta medicala de urgenta intr-un timp mai scurt. Directia de Sanatate Publica are un compartiment de educatie sanitara si promovare a sanatatii. Cu toate astea, legea ar trebui sa specifice si chiar sa accentueze si ce anume trebuie sa stie cetateanul despre situatiile ce justifica apelarea Serviciului Judetean de Ambulanta. De asemenea, noile acte normative nu cuprind pachetul de servicii medicale gratuite la care are dreptul cetateanul. Dar probabil acest aspect va fi lamurit in intr-o noua lege sau in normele metodologice ce urmeaza sa apara.