„Fondul de protectie a victimelor strazii – o asigurare suplimentara in caz de accidente”
– Domnule director, Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor a suferit, la mijlocul lunii mai, diverse modificari. Care dintre acestea ar fi de larg interes cetatenesc?
– O prima noutate consta in faptul ca, societatile de profil din Romania nu mai sunt obligate, potrivit vechii legi, sa se separe, din acest an, in doua entitati diferite. Adica una care practica doar asigurari generale (de bunuri, de raspundere, de accidente de persoane s.a.) si o alta firma care incheie numai asigurari de viata. Altfel spus, ar fi fost o nebunie, caci firmele de asigurari ar fi fost nevoite sa faca transfer de portofoliu de asigurari, de patrimoniu, de personal etc. Noua varianta a legii prevede doar obligativitatea firmelor care practica ambele forme de asigurare sa separe managementul asigurarilor de viata de cel referitor la asigurarile generale. Aceasta, in ideea unei mai bune armonizari cu legislatia comunitara de profil.
– Deci clientul a fost scutit de un drum in plus.
– Intr-adevar. Caci, in vechea varianta a legii, clientul era obligat sa faca doua drumuri: unul la agentul pentru asigurari de viata, iar celalalt- la agentul pentru asigurari generale. In noile conditii, clientul se adreseaza, ca si pana acum, aceluiasi asigurator, pentru ambele forme de asigurare, cum ar fi o polita CASCO si o asigurare mixta de viata.
– Ce ne puteti spune despre constituirea Fondului de protectie a victimelor strazii, o alta noutate a legii ?
– Si pana acum asiguratorii autorizati sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule erau obligati sa cotizeze, anual, cu o suma fixa, in acest scop. Noutatea consta in faptul ca, acest fond nu se mai constituie dintr-o cota fixa a fiecarui asigurator, ci din maximum 5 la suta din volumul primelor brute incasate din asigurarile de raspundere civila auto(RCA). Banii astfel rezultati vor fi gestionati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si folositi in scopul despagubirii persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule. Aceasta, in conditiile in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat pentru raspundere civila auto, pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, cu toate ca proprietarul acestuia avea obligatia sa incheie o astfel de asigurare. Potrivit noii legi, Fondul de protectie a victimelor strazii trebuie sa se constituie cel tarziu pana la 31 octombrie 2006.
C. DUMITRU