• De anul viitor, doar cele care nasc vor primi indemnizatii pentru cresterea copiilor

In momentul de fata, in evidentele Filialei Prahova a Agentiei Nationale de Prestatii Sociale (ANPS) exista 7.097 de beneficiari de indemnizatii pentru cresterea si ingrijirea copilului, dintre care 1.090 sunt… barbati. „Legea nu face niciun fel de discriminare, in acesta privinta. Fiecare cuplu isi face propriile socoteli, si daca ajunge la concluzia ca tatal noului nascut ar fi mai avantajat decat mama, aceasta renunta, temporar, la serviciu si se ocupa de cresterea copilului. Singura conditie prevazuta de lege este aceea ca viitorul beneficiar al indemnizatiei sa fi realizat venituri profesionale (provenite din salariu, activitati independente etc) timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului. De precizat insa, ca o astfel de optiune, legalizata din 2005, mai este valabila doar pana in decembrie, caci din 2012 doar mamele vor putea fi beneficiarele indemnizatiei pentru cresterea copilului”, ne-a declarat Adrian Nae – purtatorul de cuvant al ANPS Prahova.
Conform prevederilor OUG nr. 111/2010, cuantumul indemnizatiei acordate de stat reprezinta 75 la suta din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Astfel, in cazul cresterii micutului pana la varsta de un an, cuantumul indemnizatiei lunare este de minimum 600 de lei si de maximum 3.400 de lei. Dupa expirarea acestei perioade, parintele poate beneficia de concediu fara plata, in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea micutului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la serviciu, in valoare de 500 de lei, lunar, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu. Prima se acorda pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului.
In cazul concediului de 2 ani pentru cresterea copilului, cuantumul indemnizatiei variaza intre 600 – 1.200 de lei, lunar, fara acordarea primei de reintoarcere la serviciu. Daca micutul s-a nascut cu dizabilitati, perioada incasarii indemnizatiei (cuprinsa intre 600 si 3.400 de lei, lunar) se prelungeste pana la trei ani, iar acordarea primei amintite se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de trei ani. In sfarsit, in cazul nasterii de gemeni, tripleti…, unul dintre parintii acestora va incasa, la cerere, in plus fata de sumele mentionate, cate 600 de lei pentru fiecare al doilea, al treilea, al… copil rezultat din sarcina multipla.
D. CONSTANTIN