* Roinita sau planta de melisa este un organism vegetal cu numeroase proprietati curative, melifera si aromatica, fiind denumita si iarba stupilor, deoarece melisa este o planta cu parfum dulce si extrem de apreciata de albine. Aceasta are un miros foarte placut si penetrant, de lamaie, si se foloseste in diverse forme: pulbere, infuzie, decoct, infuzie combinata, cataplasma, vin, tinctura, ulei, mixtura. Printre proprietatile curative pe care le are se numara calmarea starilor nervoase, eliminarea durerilor de cap si a insomniei. Totodata, planta amplifica tonusul psihic si mental, dand o stare de inviorare si optimism. De asemenea, este buna si pentru afectiuni ale stomacului (spasme stomacale, diaree, echilibrand digestia), dar si pentru afectiuni ale glandei tiroide sau impotriva tulburarilor hormonale, ale problemelor respiratorii cauzate de raceala si gripa, ale efectelor reumatismului.
* Cunoscutele prune, folosite de cele mai multe ori pentru compot sau gem, reprezinta o sursa de substante nutritive necesare sanatatii. Consumate crude in cure de doua – trei saptamani, ele reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale, contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistentei organismului. Fructele sunt bogate in provitamina A, dar mai sarace in vitamina C. Ele contin apa (80%), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan cu predominarea potasiului. Potasiul contribuie la normalizarea activitatii celulelor sistemului nervos. El ajuta la inlaturarea starii de oboseala si la pastrarea vioiciunii intelectului. Prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente, dezintoxicante si descongestionante hepatice. De asemenea, fructul reprezinta un stimulent nervos, relaxeaza tesuturile diminuand starea de inflamatie si creste peistaltismul intestinal usurand tranzitul prin lubrifiere. Prunele se consuma cu 30 de minute inainte de mesele principale. Se poate folosi si sucul proaspat de prune (un pahar inainte de fiecare masa). Daca se urmareste numai efectul laxativ atunci sunt necesare numai 8-10 prune consumate dimineata la inceputul mesei. Se pot face cure de trei zile pe saptamana in ateroscleroza, obezitate, hipertensiune si reumatism. In aceste trei zile se consuma doar prune. Prunele mai sunt recomandate si in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colici biliare, dischinezie biliara si hemoroizi. Pentru efectele diuretice si laxative si pentru descongestionarea ficatului se poate folosi si decoctul de prune uscate (doua cani pe zi). Fructele proaspete se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschisi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 de minute, dupa care se spala cu apa calduta.
* Floarea soarelui este apreciata in ziua de azi atat pentru valoarea sa alimentara, dar si pentru efectele sale de infrumusetare. Continutul de vitamine si minerale trofice cutanate, uleiurile si fosfatii purifica, infrumuseteaza si hranesc pielea, vindeca acneea, iar prin continutul de fier amelioreaza capacitatea sangelui de a transporta oxigenul, ceea ce este indispensabil pentru dobandirea unei pieli sanatoase. Putem folosi pentru tratarea diverselor boli fiecare parte a plantei de floarea-soarelui. De exemplu, radacina plantei actioneaza ca un calmant gastric si are si un efect usor laxativ. Tulpina verde are efecte de scadere a febrei, iar frunzele au o actiune expectoranta si descongestioneaza plamanii. Petalele de floarea-soarelui intaresc sistemul imunitar, iar semintele au proprietati curative impotriva bolilor de rinichi, de bila. Alte cateva exemple de boli care se trateaza cu ajutorul plantei de floarea-soarelui ar fi: indigestia, cistita, pojarul, febra si constipatia. Pentru a preveni diferitele reactii alergice, administrarea interna a florii-soarelui se va face cu prudenta, iar la aparitia unor simptome, cum ar fi diareea, curgerea nasului, senzatii de arsura la nivelul pielii, administrarea plantei va fi intrerupta.














