Agentia de evaluare financiara Fitch se asteapta ca imprumuturile neperformante din sistemul bancar romanesc sa atinga nivelul maxim la sfarsitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale si de Est. Creditele neperformante au ajuns la 13% in aprilie, de la 11,9% in decembrie. “Contractia economiei Romaniei a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar. Stabilizarea si imbunatatirea calitatii activelor este principala provocare pentru bancile din Romania; agentia se asteapta ca imprumuturile neperformante sa ajunga la maximum la sfarsitul anului, la un nivel relativ ridicat fata de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%”, se arata intr-un raport al agentiei asupra sistemului bancar din Europa Centrala si de Est. Economia Romaniei arata semne de recuperare dupa o recesiune indelungata, evolutie care ar sustine imbunatatirea rezultatelor sistemului bancar. In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica anuala de 1,7%, iar Fitch se asteapta la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% in 2012. Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est, Romania a ramas in recesiune anul trecut, noteaza Fitch, ca urmare a implementarii, in contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.
Fitch ia in calcul, pentru scenariul de baza privind Romania, ca autoritatile vor continua sa-si respecte tintele stabilite cu Fondul Monetar International prin acordul incheiat in martie. Aceasta evolutie ar trebui sa sprijine increderea pietelor in economia tarii si sa repuna cresterea pe o traiectorie mai sustenabila. Fitch anticipeaza ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei si/sau a bancilor elene nu ar conduce la o retragere de catre institutiile de credit a finantarilor pentru
subsidiarele din Europa Centrala si de Est, iar subsidiarele din Romania, intr-un astfel de scenariu, nu vor fi supuse unui val de retrageri de depozite de catre populatie.Totusi, astfel de riscuri nu pot fi pe deplin respinse avand in vedere incertitudinea considerabila in privinta evolutiei situatiei bancilor-mama.
Creditarea in Romania continua sa fie dominata de imprumuturile in valuta, 64% din creditele de retail si 60% din expunerea pe companii la sfarsitul primului trimestru, noteaza Fitch. Deprecierea leului in raport cu euro a fost limitata in timpul crizei, iar agentia nu se asteapta la o schimbare a acestui trend pe termen scurt. Totusi, in cazul unei deprecieri puternice, atat calitatea activelor, cat si ratele de adecvare a capitalului ar intra sub presiune semnificativa.