Amplasat de societatea Amana Turism, in vara lui 2010, in curtea care gazduieste motelul Amana Inn, un cort pentru petreceri scandalizeaza un intreg cartier. Scandalul a degenerat intr-atat incat s-a ajuns la multe plangeri penale si actiuni in justitie. Zeci de vecini de pe strada Ion Campineanu, dar si de pe strazile alaturate, sunt revoltati de poluarea fonica pe care o produc nuntile, botezurile si tot soiul de sindrofii organizate in cortul cu pricina. Petreceri sunt la fiecare sfarsit de saptamana, ele fiind organizate ba in restaurant, ba in sala de conferinte (fosta cantina), ba in cort. Ba, de doua ori s-a intamplat sa fie organizate petreceri in toate cele trei locatii amintite mai devreme. In aceste cazuri, vecinii cei mai apropiati ni s-au plans ca le venea sa-si paraseasca locuinta, nivelul de zgomot perceput in interiorul oricarei incaperi facandu-le viata un adevarat infern.
• Deschiderea afacerii inchide geamurile vecinilor !
Conducerea societatii considera ca este dreptul ei sa-si desfasoare activitatea fara oprelisti. Ca doar pentru asta plateste atatea impozite. Daca nu am cunoaste cum se desfasoara petrecerile la romani, le-am da dreptate. Vara, deschiderea afacerii inchide geamurile vecinilor, care, oricat s-ar baricada, tot sunt ajunsi de vijelia decibelilor scapati din cort. De fapt, tot scandalul se invarte in jurul problemei spinoase a numarului exagerat de decibeli perceputi in interiorul locuintelor invecinate, decibeli care provin de la petrecerile din cortul Amana Inn, organizate cu muzica data la maximum (caci asa stiu romanii sa petreaca), in care, mai ales dupa miezul noptii, de multe ori, se striga si se chiuie din toti bojocii. De asemenea, vecinii considera ca Amana Turism a montat cortul fara autorizatie, nefiind obtinut acceptul tuturor vecinilor. Conducerea societatii sustine insa contrariul. In urma unui control al biroului Urbanism din Primaria Campina, s-a constatat ca nu exista niciun fel de autorizatie pentru cortul in care au loc petrecerile. Reprezentantii firmei Amana au contestat in instanta procesul verbal de contraventie, considerand ca nu era necesara o autorizatie pentru acest cort, luat in mod singular, caci legea, afirma ei, impune obtinerea unei autorizatii de construire doar in cazul taberelor de corturi. In prezent, procesul cu Primaria se desfasoara la Judecatoria Campina.
• Valuri de decibeli si un munte de reclamatii
Vecinii au facut numeroase reclamatii la Politie, la Jandarmerie, la Garda de Mediu. Autoritatile sesizate au venit la fiecare reclamatie, au amendat de multe ori reprezentantii societatii Amana Turism, iar acestia din urma au contestat procesele verbale de contraventie in instanta. La Judecatoria Campina, Amana Turism a ajuns sa fie contestatoare in aproape zece dosare aflate pe rolul instantei. Claudia Iuruc, managerul societatii, a declarat: “Noi nu suntem indiferenti la nemultumirile vecinilor. Poate ca, la inceput, unii nuntasi au exagerat cu volumul muzicii, dar situatia am reme-
diat-o intre timp. Am achizitionat un aparat sonometric de inregistrare a nivelului de zgomot, pe care il arat participantilor la evenimentele desfasurate in cort. Cu acest aparat, la fiecare petrecere, am facut masuratori, periodic, pentru a nu se depasi nivelul de zgomot admis de lege.” Managerul Amana Turism ne asigura ca legislatia permite un nivel de 65 dB la granita cu proprietatile invecinate, iar in locuinte, 40 dB. Interlocutoarea noastra este convinsa ca se incearca, prin toate mijloacele, sa se puna bete in roate unei afaceri in care s-au investit multi bani si multa munca. “Nu suntem indiferenti la nemultumirile vecinilor si incercam sa facem tot posibilul ca activitatea noastra sa nu deranjeze. Bunele noastre intentii pot fi dovedite prin investitiile facute in izolarea fonica a salii de conferinte”, ne mai spune aceasta. Supararea reprezentantilor societatii este indreptata nu atat spre vecinii indignati, cat spre cei din conducerea Primariei Campina, “care nu fac altceva decat sa ne puna bete in roate, in loc sa ne ajute (si pe noi, si pe vecini), sa nu ajungem la un conflict major.” De partea cealalta, vecinii revoltati par a avea toata dreptatea de partea lor, daca tinem cont ca dreptul la deschiderea si dezvoltarea unei afaceri nu poate prima in fata drepturilor fundamentale (constitutionale) ale cetateanului: dreptul la proprietate (proprietate netulburata in niciun fel), dreptul la sanatate etc. “Nu mai putem trai in calvarul acesta”, ne-au declarat toti vecinii, care considera, de asemenea, ca Primaria este principalul vinovat pentru situatia in care s-a ajuns. In opinia lor, conform unui ordin al Ministerului Sanatatii, nivelul de zgomot maxim admis la interior, noaptea, trebuie sa fie 20 dB.
• Adevarul nu este la mijloc
Daca asculti ambele parti implicate (conducerea societatii Amana Turism si vecinii bombardati fonic, saptamanal), esti tentat sa crezi ca ambele tabere au dreptate in egala masura. Sau, altfel spus, fiecare dintre ele exagereaza cu ceva. S-ar putea zice ca adevarul este la mijloc. O vorba pe cat de celebra, pe atat de nefondata. In realitate, adevarul niciodata nu este la mijloc. Teoretic si probabilistic, o fi vreo sansa sa se intample si aceasta situatie, dar practic este aproape imposibil sa fie asa. Mai simplu spus: una dintre parti are mai multa dreptate decat cealalta. Cine are (cel mai mult) dreptate in acest conflict, ii lasam pe cititori sa aprecieze.
Adrian BRAD