Ieri, în jurul orei 12.30, într-o societate comercială din municipiul Câmpina, o femeie de etnie romă s-a oferit să îi ghicească viitorul unei angajate. Iniţial, câmpineanca a refuzat, însă, în cele din urmă, a cedat insistenţelor vizitatoarei. Pentru început, “ghicitoarea” i-a cerut viitoarei victime să îi dea toate bijuteriile din aur pe care le purta, după care le-a împachetat într-o hârtie şi, ulterior, într-o bucată de material textil. După ce “i-a ghicit”, a aruncat pachetul la coşul de gunoi, după care a părăsit magazinul. La scurt timp, angajata a verificat pachetul şi a observat că, în interior, nu se mai aflau decât nişte pietre, împachetate în bucăţi de ziar, motiv pentru care s-a hotărât să sesizeze organele de poliţie.
Tot ieri, în jurul orei 16.30, la Sediul Secției nr. 4 de Poliție, s-a prezentat o ploieşteancă în vârstă de 76 ani, care a reclamat faptul că, în jurul orei 13.30, în timp ce se deplasa pe str. B.P. Hașdeu din municipiu, a fost oprită de o tânără de aproximativ 30 ani, îmbrăcată într-o bluză de culoare roșie și fustă denim de culoare albastră, care a întrebat-o cât este ceasul. După câteva discuții, prin metoda “ghicitului”, aceasta i-a subtilizat bătrânei bijuteriile de aur pe care le purta. Valoarea prejudiciului este estimată la aproximativ 800 lei. În ambele cazuri, se întreprind cercetări în vederea identificării aşa-ziselor ghicitoare.
În vederea prevenirii acestui gen de înşelăciune, polițiștii oferă câteva sfaturi pentru a nu deveni victimele escrocilor:
• Nu daţi obiecte de valoare (bani, bijuterii, telefoane mobile etc.) pentru efectuarea unor descântece sau vrăji! Profitând de neatenţia dumneavoastră, escrocul le va înlocui cu bunuri fără valoare.
• Nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte care se pretind a fi din aur, de la cetăţeni străini sau bişniţari! Riscaţi să cumpăraţi simple tinichele. Înainte de a cumpăra, solicitaţi vânzătorului să autentifice marfa la o unitate de bijuterie. Veţi constata că vânzarea va fi anulată pe loc.
• Evitaţi oamenii care se laudă, pozând în oameni cu “relaţii”, “descurcăreţi”, şi sunt gata să ajute, să intervină, să procure exact lucrul de care aveţi nevoie! Escrocii se laudă că pot să procure orice, în măsura în care minciuna nu are limite… Mulţi se laudă cu “relaţii” la poliţie, la paşapoarte, la procuratură, judecătorie sau la primărie. În aceste cazuri, escrocheria poartă numele de trafic de influenţă.
• Naivii care primesc în casă astfel de escroci (deoarece, de regulă, în locuinţe se perfectează “tranzacţiile”) se pot trezi cu pereţii goi, căci şarlatanul trece uşor la furt sau poate “vinde” ponturi unor confraţi de “specialitate” (încasând şi de aici un câştig)!
• Escrocii folosesc adesea legitimaţii false, atribuindu-şi tot felul de calităţi, de la inspectori în ministere, organe ale puterii şi administraţiei de stat, la persoane în diferite posturi cheie. Verificaţi cu atenţie actele prezentate!
• Nu întocmiţi cu astfel de persoane chitanţe de mână pentru sumele “împrumutate”! Greu o să mai vedeţi banii şi, de cele mai multe ori, deloc.
• Nu primiţi în gaj, pentru sumele date, buletinele de identitate oferite de aceste persoane! Ele pot fi false sau furate.
• Nu vă încredeţi în bişniţari! Aceştia sunt o categorie aparte de speculanţi, mulţi fiind şi escroci. Nu vindeţi şi nu cumpăraţi bunuri prin intermediul lor!