Dupa 44 de zile in care Emil Boc a fost pe post de doi intr-unul, si premier si ministru, experienta pe care a mai avut-o, de altfel, si cu alte ocazii, la sfarsitul saptamanii trecute, Sebastian Lazaroiu a fost „uns” la Ministerul Muncii.
Numirea lui Lazaroiu in locul lui Nelu Botis i-a cam lasat pe multi politicieni fara cuvinte. Pe pedelisti mai putin. Dar, avand in vedere ca acesta a avut cartea de munca si pe la Cotroceni, evident ca experienta de consilier prezidential a cantarit suficient de mult cat sa fie, intr-un final, alesul pentru postul lasat liber la Ministerul Muncii. Ba, dupa ce a depus si juramantul, noul ministru a declarat ca nu e chiar strain fata de toate cele care se intampla pe la Ministerul Muncii, motivand ca are experienta chiar pe partea de munca si de protectie sociala.
In ce masura se vor vedea si roadele acestei experiente, ramane de vazut. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, au fost destule ocaziile in care Sebastian Lazaroiu a lansat prin pezentele sale televizate o serie de declaratii, dar si de concluzii, care, ulterior, dadeau apa la moara inclusiv reprezentantilor PDL, un exemplu fiind acela in care pleda pentru necesitatea unui premier tehnocrat. Insa, pe principiul… vorbele trec, pietrele raman, pana la urma, asa cum s-a vazut, fostul consilier prezidential a acceptat sa faca parte din Guvern, unde premier este tot Emil Boc.
Dincolo de tot „botezul” de critici de care a avut parte imediat dupa nominalizare si investire in functie, primul coleg din Guvern care i-a luat apararea lui Lazaroiu, ca proaspat ministru, a fost Elena Udrea. Nici nu avea cum sa nu-i tina partea, insa, avand in vedere ca si aceasta a ajuns acolo unde este acum gratie experientei dobandite tot in calitate de consilier prezidential. „Fosta blonda de la Cotroceni” i-a laudat colegului Lazaroiu capacitatile de bun negociator, dar si faptul ca are nervii tari, avand in vedere ca ea, personal, nu l-a vazut niciodata enervandu‑se pe la vreo emisiune.
Daca noul ministru va reusi sa-si mentina echilibrul emotional, avand in vedere ca este cel mai complex portofoliu de la Palatul Victoria, iarasi ramane de vazut. Oricum, acesta va trebui sa fie constient ca deciziile care vor fi luate la nivel de minister afecteaza pe cei care inca mai au un serviciu, direct, milioane de pensionari, de romani ramasi fara loc de munca, dar si de asistati social. Iar probele de foc pe care va trebui, obligatoriu, sa le treaca, in perioada imediat urmatoare, sunt unele extrem de dificile. Este vorba despre legea prin care se reduce numarul de asistati social si cea care vizeaza una dintre cerintele FMI, de eliminare a subventiei la caldura.
Insa, ce o sa se faca noul ministru cu celebrul sau studiu intitulat „Demografia iubirii – revolutie sau razboi”? Cum ramane cu faptul ca, in 2019, in Romania vor fi mai multi barbati decat partenere disponibile, si ca un milion de tineri isi vor cauta perechea, iar aproximativ 160.000 de barbati vor ramane necasatoriti? Cu siguranta, aceste statistici preconizate de analistul Sebastian Lazaroiu vor avea parte de noi adaugiri, bazate pe experienta acumulata direct de la Ministerul Muncii. Pentru ca, avand acces la toate datele care vizeaza viata de zi cu zi a romanilor, precis va sti, peste ani, cati vor mai avea posibilitatea sa iasa la pensie sau nu, cati burlaci vor fi, daca vor mai ramane niscaiva fete batrane, daca somerii vor avea posibilitatea sa-si gaseasca un loc de munca. Si, de ce nu, care va mai fi situatia demografiei iubirii sau a urii…
Nicoleta DUMITRESCU