Ministerul Sanatatii a cedat, pana la urma, presiunilor autoritatilor locale, dar si celor ale populatiei. Astfel ca, la doua luni dupa ce a hotarat desfiintarea a 70 de unitati spitalicesti la nivelul tarii (dintre care patru numai din Prahova – respectiv Centrele de Sanatate din Urlati, Baltesti, Plopeni si Preventoriul TBC de la Poiana Tapului, Busteni), pentru a le reprofila in camine pentru batrani, acum cu o saptamana inainte de 1 iunie – data la care trebuie sa intre in vigoare noul Contract-cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2011- ministerul a propus o alta formula pentru unitatile care s-au opus vehement proiectului de reprofilare. Deocamdata, solutia gasita se afla in stadiu de proiect. Este vorba despre proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local, care se afla in prezent in dezbatere publica, pe pagina de internet www.ms.ro. Conform proiectului de act normativ, consiliile judetene sau locale vor putea infiinta centre de sanatate multifunctionale, ca unitati fara personalitate juridica, in structura spitalelor judetene sau municipale, in localitatile in care nu exista unitati sanitare cu paturi. Centrele de sanatate multifunctionale pot avea o structura formata din cabinete de specialitate, intre 5 si 20 paturi pentru spitalizarea de zi, compartiment de primire a urgentelor, laborator de analize medicale si/sau laborator de radiologie imagistica, insa nu se vor putea organiza in localitati care au si unitati sanitare cu paturi. In aceste centre, populatia ar urma sa primeasca primele forme de asistenta medicala iar daca bolnavii necesita internare vor fi preluati in structurile de spitalizare continua.
Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, ideea infiintarii unor asemenea centre dateaza inca din 2002, numai ca pana in prezent nu s-a pus in aplicare acest concept. De asemenea, in cazul in care, dupa finalizarea procesului de clasificare, vor exista unitati care nu indeplinesc criteriile de clasificare si vor ramane neclasificate, atunci aceste unitati vor putea functiona ca structuri fara paturi de internare continua, dar cu posibilitatea de asigurare a asistentei medicale. Centrele de sanatate multifunctionale vor fi finantate in cadrul contractelor pe care spitalele de care apartin le incheie cu casele de asigurari de sanatate. ,,In principiu, acesta este Ordinul pe care il asteptam, dar vom vedea care va fi totusi forma finala a acestuia, mai ales ca nu au aparut normele metodologice. Deocamdata, este vorba despre un proiect de hotarare care se va afla in dezbatere publica timp de 30 de zile. De pilda, noi am solicitat sa fim un centru cu personalitate juridica, iar in proiect se specifica in mod clar ca viitoarele centre multifunctionale vor fi fara personalitate juridica. Ceea ce inseamna ca vom deveni sectie exterioara a Spitalului Judetean’’, ne-a declarat Marian Machitescu, primarul orasului Urlati. La randul sau, Ion Preda, managerul Centrului de Sanatate din Urlati, ne-a precizat: ,,In contextul acesta, redeschiderea efectiva a Centrului va avea loc probabil undeva prin luna iulie. Pot sa va mai spun ca am vorbit deja cu cei care au lucrat aici inainte, si cei mai multi vor sa revina la vechiul loc de munca’’. ,,Dupa atatea negocieri si discutii, in sfarsit vestile sunt bune. Noi, ca administratie publica, am fost de acord inca de la inceput sa devenim sectie exterioara a Spitalului Judetean. De altfel, Consiliul Local Baltesti a dat o hotarare in acest sens, exista si un protocol incheiat, iar maine (n.n. – astazi) se va discuta acelasi lucru in cadrul Consiliului Judetean Prahova. In ceea ce priveste personalul, cadrele medicale vor fi angajate de catre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, iar personalul auxiliar va fi angajat prin Consiliul Local Baltesti. Practic, vom rechema aceiasi oameni’’, ne-a precizat si Maria Craciunoiu, secretara primariei Baltesti.
La Plopeni, situatia este diferita. Chiar daca ministerul va aproba aceasta varianta, ea nu este agreata si de catre autoritatile locale. ,,Cu siguranta, Centrul de la Plopeni va continua sa functioneze si pe mai departe, insa nu agream ideea Ministerului Sanatatii. Nu vom face un parteneriat public-privat in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca ar insemna ceva prea stufos. Va fi o surpriza’’, a tinut sa mentioneze si Dragos Nita, primarul orasului Plopeni.
Reamintim ca, dintre cele patru unitati propuse pentru reprofilare in camine pentru batrani, doar preventoriul TBC de la Poiana Tapului a fost deja oficial transformat in camin pentru batrani, celelalte trei unitati refuzand categoric hotararea ministeriala. Chiar daca ,,vestile bune’’ au venit dupa doua luni de discutii si negocieri, ne intrebam de ce a fost nevoie de atata tevatura, de ce a fost nevoie ca personalul medical, si nu numai sa plece spre alte unitati sau chiar in somaj, iar pacientii sa moara la usa spitalelor inchise, daca solutia exista inca din 2002 ?!
C.DOBRE