Inspectoratul General al Politiei Romane, in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual „FOCUS”, a organizat, in Capitala, proiectul “ALERTA RAPIRE COPIL!”.
In cadrul evenimentului, a fost prezentat mecanismul de alerta in cazul rapirii sau disparitiei unui copil in imprejurari in care viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol, plus un exercitiu practic de functionare a mecanismului. Practic, disparitia sau rapirea unui copil duce la mediatizarea acestui caz prin toate mijloacele de informare publica, in scopul obtinerii tuturor informatiilor necesare de la posibilii martori ai evenimentului. S-a demonstrat ca primele ore dupa disparitia unui copil sunt extrem de importante pentru eficienta investigatiei, tocmai de aceea obtinerea de informatii de la populatie cu privire la un asemenea caz este extrem de utila anchetatorilor. Este un mecanism care mobilizeaza mijloace exceptionale. Mecanismul de alerta va putea fi declansat numai pentru copiii cu varsta de pana la 18 ani, daca a fost rapit in prezenta unor martori ori a disparut, daca din datele de ancheta rezulta ca acesta ar fi fost rapit, fie din circumstantele in care a disparut rezulta ca viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice). Evident, inainte de declansarea alertei, organele de ancheta vor solicita acordul parintilor/reprezentantilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului, insa procurorul de caz poate decide declansarea alertei si fara obtinerea acestui acord daca este in interesul copilului si al desfasurarii anchetei in ritm rapid. Proiectul CALLERT (Child Call Alert) este un proiect cofinantat de Comisia Europeana, iar Romania este singura tara recent intrata in Uniunea Europeana care implementeaza acest mecanism unic de alerta.
Politia Romana, impreuna cu partenerii sai, a reusit sa implice activ in implementarea, lansarea si dezvoltarea acestui mecanism 47 de parteneri, multi provenind din media, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispozitie in vederea unei diseminari cat mai rapide si in medii diferite a informatiilor cu privire la alerta si la copilul aflat in pericol, din momentul in care mecanismul devine operational.
A. P.