Maine, omenirea sarbatoreste Ziua Mondiala a Crucii Rosii. Tot intr-o zi de 8 mai s-a infiintat Partidul Comunist Roman. Romanii au comemorat, recent (pe 5 mai, cand s-a dat startul masurilor de austeritate), trecerea unui an din cea mai neagra perioada din ultimele doua decenii.
Si, daca voluntarii Crucii Rosii se implica in regiunile care se confrunta cu anumite crize umanitare, cauzate de calamitati, apai ar fi cazul ca ei sa intervina si in cazul “calamitatilor” provocate de guvernanti, care ne duc spre prapastie. Nu de alta, dar un recent sondaj arata ca 70% dintre romani cred ca tara se indreapta spre o directie gresita. Deci, acum e momentul.
Crucea Rosie are menirea sa ajute persoanele vulnerabile, indiferent de rasa si convingeri. Or, convingerea noastra este ca, mai mult ca oricand, este nevoie de ajutorul acesteia. Iar daca rolul sau este de a proteja sanatatea si viata, atunci ar trebui sa ne apere si pe noi de vicisitudini, ca rana deschisa-i tara. Totodata, cat timp se spune ca promoveaza respectul pentru demnitatea umana, sa ne ajute sa fim iarasi ce-am fost: oameni, nu bataia de joc a neavenitilor. Nimic mai mult. Voluntarii Crucii Rosii intervin cand situatia o cere, indiferent de varsta persoanelor (iar neavenitii stau cam de mult timp la guvernare), religie (si n-au niciun Dumnezeu) sau apartenenta sociala (fiind niste parveniti). Iar starea natiunii o cere.
Deoarece in obiectul de activitate al acesteia intra si prevenirea sau alinarea suferintei, daca tot n-au reusit alesii nostri sa previna criza, daca sunt incapabili sa o gestioneze, atunci societatile umanitare sa-si trimita emisarii, pentru ameliorarea amarului si suspinului.
Se spune ca zonele cele mai saracite de pe glob se regasesc in Africa. Pesemne ca si noi suntem in Africa, cat timp nivelul de trai a ajuns la cote ingrijoratoare. A scazut mai ceva decat nivelul Dunarii pe vreme de seceta.
Neamul se confrunta cu o epidemie de nesimtire venita de sus, de la dregatorii tarii, iar voluntarii pot sa ne scape de ea, fiindca obiectul muncii lor este si acela de a interveni in astfel de cazuri (n-am zis penale, fiindca de astea ar trebui sa se ocupe oamenii legii). Ori, sa sara in ajutorul ranitilor din razboi, fiindca in zona de Est, nimic nou: nici crestere economica, nici salarii decente, nici respect. Din cate stiam, omul era, candva, cel mai pretios capital. Era, fiindca de-aia am scris mai sus ca intr-o zi de 8 mai s-a infiintat Partidul Comunist Roman…
In cazul unor tari, printre care si Turcia, in locul Crucii Rosii fiinteaza Semiluna Rosie. Acum, la cate proteste, la cate demisii s-au strigat, la cat se vaita neamul, iar alesii nu pricep nimic, se vede treaba ca ei sunt turci, in vreme ce noi traim in Africa.
Printre activitatile voluntarilor Crucii Rosii se numara si grija fata de statutul prizonierilor, iar noi suntem prizonierii conceptiilor anapoda venite de sus.
Maine se sarbatoreste Ziua Internationala a Crucii si a Semilunii Rosii. Romanii au sarbatorit, recent, implinirea unui an de batjocura. Ceea ce inseamna ca dregatorii sunt “turci”, iar noi ne ducem veacul prin Africa…

Florin TANASESCU