Chiar daca a trecut deja o luna de cand vechiul Contract–cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2010 a fost prelungit pana la 1 iunie, cu doua luni mai tarziu decat termenul stabilit initial (1 aprilie), in tot acest rastimp situatia nu s-a schimbat cu nimic.
Decizia de prelungire a vechiului Contract a fost luata de catre Ministerul Sanatatii pentru ca sa se finalizeze inainte procedura de clasificare a spitalelor - in baza careia vor fi alocate si fondurile aferente finantarii unitatilor spitalicesti. Insa in intervalul celor doua luni, medicii spera sa se ia in calcul si modificarile solicitate de catre reprezentantii acestora privitor la Contractul-cadru pe 2011. Pana in prezent, au mai existat discutii si intalniri intre medici si reprezentantii insitutiilor abilitate in domeniu, insa fara niciun rezultat concret. ,,Discutii au mai fost dar fara o rezolvare concreta. Chiar ieri am avut o intalnire cu reprezentantii Casei de Sanatate Prahova pe tema normelor. Insa ne-am dus mai mult ca sa ne aratam deschiderea, altfel purtam discutii de dragul discutiilor. Pentru a exista o modificare reala trebuie data o alta hotarare de guvern prin care sa se schimbe Contractul-cadru. Asa ca pana la ora aceasta se poate spune ca totul a stagnat’’, ne-a declarat Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor din Prahova. ,,In conditiile acestea si din discutiile purtate s-ar putea ca tot parcursul anului sa fie acoperit doar cu acte aditionale de prelungire a Contractului-cadru pe 2010, Contract care din punctul nostru de vedere este in regula. De altfel, toti medicii prahoveni au semnat actele de prelungire a vechiului Contract cu inca doua luni’’, ne-a mai precizat presedintele Colegiului Medicilor din Prahova. Oricum in cazul nerezolvarii pana la 1 iunie a acestei probleme, medicii sunt decisi sa continue protestele si sa refuze semnarea noului Contract – cadru pe 2011 in forma actuala, nemodificat.
Reamintim ca, la nivel national, peste 80% dintre medicii de familie si-au declarat intentia de a nu semna noile Contracte-cadru pe anul 2011, deoarece contin o serie de articole ilegale, iar in judetul Prahova dintre cei 360 de medici de familie, 241 si-au dat acordul, in scris, referitor la nesemnarea Contractului.
In alta ordine de idei, Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor din Prahova ne-a mai declarat ca au fost doua intalniri la Directia de Sanatate Publica Prahova cu medicii din spitalele desfiintate din Plopeni si Urlati, propuse pentru reprofilarea in camine de batrani.
,,Pentru a-i sustine pe medicii din unitatile desfiintate, Colegiul Medicilor Prahova a depus o solicitare scrisa la Directia de Sanatate Publica prin care am cerut sa fim consultati inainte de luarea oricarei decizii cu privire la aceste unitati spitalicesti. Si chiar daca legislatia ne permite acest lucru sa speram ca Directia de Sanatate Publica va tine cont de solicitarea noastra. In prezent exista temerea ca in ciuda promisiunilor verbale de reluare a activitatilor centrelor de sanatate, s-ar putea hotari totusi infiintarea unor centre de permanenta’’, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
C.Dobre