Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova in colaborare cu Muzeul National Peles va invita joi, 28 aprilie 2011, ora 11.00, la sediul sau din Ploiesti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expozitiei temporare „Portelan european din colectia Castelului Peles”, organizata in sala Tezaur.
Colectia de portelan a castelului Peles poate fi considerata o veritabila gala a portelanului european, cuprinzand circa 2000 de piese, unele de colectie, altele de uz si reprezentare.
Piesele sunt atat exemplare de colectie, piese create in secolul al XVIII-lea si al XX-lea, apartinand manufacturilor europene, cat si servicii de masa fabricate la Sevres, Paris si Rosenthal, destinate receptiilor oficiale, meselor regale si de uz cotidian, realizate la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Dintre piesele valoroase prezente in expozitie amintim portelanurile realizate la Meissen in secolul al XVIII-lea si casetele pictate manual la Sevres, datand din perioada 1720-1740.
Producerea de figurine din portelan, de catre manufacturile Meissen si Volkstedt este grupata sub genericul „Serata muzicala la castel”, reusite creatii ale portelanului saxon.
In expozitie este expusa, de asemenea, o fructiera apartinand manufacturii Sevres, datand din 1844, cu montura din bronz si decor in medalion, cu scene campenesti si grup de muzicanti, compozitie stilistica Louis –Philippe.
Expozitia va fi deschisa publicului vizitator pana la data de 28 iunie 2011.