Somerii care se angajeaza pentru un program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj. Aceasta reprezinta 30 la suta din cuantumul indemnizatiei de somaj si se acorda din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care somerii erau indreptatiti sa primeasca indemnizatia de somaj. De exemplu, potrivit precizarilor facute de catre Cristina Oprita, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, de la inceputul acestui an si pana in prezent peste 260 de prahoveni au solicitat suma lunara care reprezinta completarea veniturilor salariale ale angajatilor, conform articolului 72 din Legea 76/2002.
De suma lunara amintita pot beneficia, la cerere, numai prahovenii care o solicita in termen de 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatia de somaj ca urmare a angajarii.
De unele facilitati beneficiaza si somerii care se angajeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, precum si aceia care se muta in localitatea in care se afla locul de munca. De exemplu, in acest an 25 de someri prahoveni au solicitat prime de incadrare pentru ca s-au angajat pe o perioada de cel putin un an intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de cea in care isi au domiciliul stabil. Prima de incadrare se acorda, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj si este egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii, respectiv 1000 de lei ( valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei).
In ceea ce ii priveste pe somerii prahoveni care se incadreaza pe o perioada de cel putin un an intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta. Valoarea primei de instalare este de 3500 de lei, iar in 2011 au beneficiat de o astfel de prima 21 de prahoveni.
Anemary GRIGORE