• In Prahova, 11 persoane au de achitat la stat 4,5 milioane de lei
In goana sa disperata de a face rost de cat mai multi bani la bugetul statului, care este mai secatuit ca niciodata, conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) i-a luat, acum, in vizor pe romanii care au obtinut venituri din activitati independente. Este vorba despre tranzactii imobiliare cu caracter de continuitate, cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala, incasarea unor onorarii pe baza drepturilor de autor etc. In cazul in care nivelul acestor venituri depaseste plafonul anual de 119.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro), legea spune ca persoanele respective sunt obligate sa plateasca TVA pentru diferenta cu pricina.
In urma verificarilor efectuate pana acum, inspectorii Fiscului Prahova au prins cu mata-n sac doar 11 persoane care, toate, se indeletniceau cu specula de terenuri sau de case noi. Mai exact, le cumparau cu un pret de nimic si, apoi, cand piata le era favorabila, revindeau mult mai scump fie terenurile ca atare, fie impreuna cu casele nou construite pe ele. Dupa calculele Fiscului, cei 11 prahoveni au de platit la stat, in total, 4.541.000 de lei, reprezentand TVA si penalitatile aferente de intarziere, caci le-a fost luata in calcul afacerea derulata in perioada 2006 – 2010.
Din cate am aflat insa, pestii cei mari sunt in Bucuresti, unde aproape 500 de persoane au fost invitate, pana acum, la directiile de finante de care apartin, pentru a-si achita restantele la stat, reprezentand TVA. Majoritatea sunt persoane cunoscute, unele nelipsite de pe „sticla” (ziaristi, comentatori sau analisti politici, poeti, artisti, parlamentari, actori s.a.), care au incasat din drepturi de autor de la diverse televiziuni sau ziare, in perioada 2006-2010, sume care au depasit, anual, chiar si de patru ori plafonul de scutire de la plata TVA.
D. CONSTANTIN