La sfarsitul anului trecut, in evidentele Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale existau 689.680 de persoane cu handicap (dintre care 54,3 la suta erau femei), fata de doar 402.275 de persoane in urma cu un deceniu.
Interesant de retinut este si faptul ca 97,5 la suta din totalul persoanelor amintite (dintre care aproape 65 la suta aveau varsta de peste 50 de ani) se aflau, dupa caz, in ingrijirea familiilor sau isi duceau viata in mod independent (neinstitutionalizate), iar diferenta de 2,5 la suta erau cuprinse in institutiile rezidentiale de asistenta sociala pentru persoane adulte cu handicap.
Una peste alta, la finele anului anterior, rata persoanelor cu handicap, calculata la nivelul populatiei Romaniei, a fost de 3,21 la suta. Mergand insa mai departe cu datele statistice, respectiv cu intocmirea unui fel de clasament al judetelor in functie de efectivul persoanelor cu handicap, vom constata un adevar trist: anume faptul ca judetul Prahova figureaza, la nivel national, pe un nedorit loc secund (cu 33.952 de persoane cu handicap), dupa Municipiul Bucuresti (cu 57.377 de persoane). Si la nivelul Regiunii de dezvoltare din care face parte si judetul Prahova (respectiv Sud-Muntenia) traiesc cele mai multe persoane cu handicap dintre toate cele opt regiuni – adica 113.050 de persoane, urmata de Regiunea Nord-Est (cu 104.667 de persoane).
Potrivit legislatiei in vigoare, handicapul de care poate suferi o persoana este de mai multe feluri: fizic, vizual, auditiv, somatic, mintal, psihic etc, iar in functie de dificultatea acestei boli: grav, accentuat, mediu sau usor. Aproximativ o treime dintre persoanele incadrate in categoria celor cu handicap erau diagnosticate, la nivelul anului trecut, cu handicap grav.
D. CONSTANTIN