Investitorii care au construit ilegal pot intra in legalitate pana la 1 ianuarie 2012, reiese din modificarile aduse la Legea Urbanismului prin Ordonanta 7/2011, publicata in Monitorul Oficial vineri, 11 februarie 2011. Desi ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, declara in presa ca prin interzicerea intrarii in legalitate doreste sa inlature aceste practici, prin aceasta prevedere, Guvernul ii lasa pe investitorii care au incalcat autorizatiile de construire sa se acopere in acte inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi. Dupa aceasta data, constructiile ridicate ilegal vor fi demolate.
“Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea in legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire”, prevede unul dintre amendamentele la Legea Urbanismului. Aceasta prevedere va intra insa in vigoare abia la 1 ianuarie 2012 (Art. VIII din Ordonanta 7/2011).
Pana acum, legea prevedea demolarea constructiilor ilegale sau introducerea lor in legalitate. Astfel, investitorii care nu obtineau pe cale legala cateva etaje, in plus, le construiau ilegal, plateau o amenda simbolica, dupa care aveau posibilitatea sa obtina autorizatie de construire pentru ele si sa intre in legalitate.
OUG 7/2011 a adus modificari importante si in traseul de aprobare a documentatiilor de urbanism si organizarea autoritatilor locale:
• Planurile Urbanistice Zonale nu vor mai putea fi initiate de privati decat in urmatoarele situatii: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport, in situatia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 mp pentru functiuni de servicii. In rest, documentatiile de urbanism vor fi initiate doar de municipalitate. Astfel, persoanele care au terenuri mici si doresc sa construiasca mai mult decat prevede regulamentul local de urbanism nu vor mai putea face acest lucru, decat daca conving Primaria sa modifice toata zona.
• S-a eliminat prevederea prin care investitorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici, prevazuti de regulamentele de urbanism, cu mai mult de 20 la suta, aveau obligatia sa obtina aviz de oportunitate pentru Planurile Urbanistice Zonale. Acum avizul de oportunitate este necesar doar pentru construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de productie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport, in situatia extinderii intravilanului localitatii cu cel putin 10.000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 mp pentru functiuni de servicii.
• In cazul Planurilor Urbanistice Zonale, avizul de urbanism, care inainte se emitea primul, acum va fi emis ultimul. Intai se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat in Constructii, Circulatie etc. Pentru terenurile din zonele protejate aceasta prevedere simplifica procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat intotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii si trebuia emis un nou aviz de urbanism.
• In maximum 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice si inaintarea expunerii de motive elaborate de primar/presedintele consiliului judetean si a raportului de specialitate elaborat de catre arhitectul-sef, consiliul judetean sau local are obligatia sa emita o hotarare prin care aproba sau respinge documentatia de urbanism PUD/PUZ;
• Planurile Urbanistice Generale vor putea fi prelungite doar cu 3 ani, iar primarii trebuie sa inceapa reactualizarea noilor PUG-uri cu 18 luni inainte de expirarea celor vechi. Pana acum nu era stabilit niciun termen.