Nemultumiti de cum sunt tratati, prahovenii isi cauta de sanatate prin alte judete

Tot mai multi prahoveni aleg sa se interneze in centrele medicale universitare pentru investigatii sau pentru interventii chirurgicale. Acest lucru este recunoscut chiar de catre medici, care pun aceasta situatie pe seama faptului ca dotarile spitalelor cam lasa uneori de dorit, fiind cu mult depasite de cele din unitatile centrelor universitare. Surprinzator, insa, este ca aceasta “migratie” a pacientilor creste, chiar in conditiile in care in dotarea spitalelor prahovene se afla in prezent aparate medicale moderne. De fapt, cel mai des motiv invocat de pacienti in ultima vreme – negat insa de catre medici – este cel al tratamentului necorespunzator la care sunt supusi bolnavii internati in unele spitale. “Am fost internata in doua spitale, am dat bani medicilor din amandoua, insa tot degeaba – nici nu m-au bagat in seama. Nu mi-au putut spune care este diagnosticul exact, dar nici ce trebuie sa fac. Am facut anemie din cauza hemoragiilor, iar doctorii prahoveni ridicau din umeri si ma sfatuiau doar sa mai beau, uneori, niste clorocalcin. Deja ma resemnasem ca nu se mai poate face nimic, cand o matusa m-a dus la Bucuresti. Doctorul care m-a consultat, m-a internat si in cateva zile m-a operat. Nu va spun cat de blajin, politicos si ingaduitor s-a purtat cu mine, desi i-am dat aceeasi suma pe care am oferit-o medicilor din spitalele ploiestene. Multumesc lui Dumnezeu ca am scapat”, ne-a marturisit o fosta pacienta.
Din nefericire, marturii asemanatoare acesteia sunt multe, chiar daca pacientii nu depun plangeri la Colegiul Medicilor. Multi considera inutila o astfel de reclamatie, deoarece “corb la corb nu-si scoate ochii!”, iar daca se plang sefilor de sectie sau directorilor de spital au convingerea ca nu se intampla nimic. Ramane doar “reclama” negativa pe care acestia o fac serviciilor medicale prahovene.
In schimb, autoritatile medicale desi recunosc existenta unei migratii a pacientilor catre centrele universitare, nu au o evidenta asupra acesteia. Daca, pana anul trecut, prahovenii trebuiau sa se adreseze Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru vizarea trimiterilor la medicii din centre ca Bucuresti, Cluj, Targu Mures, chiar Iasi, in prezent astfel de vize au fost eliminate, iar pacientii se pot prezenta la unitatile medicale din alte judete doar cu trimiteri de la medicii de familie sau specialisti. Acesta este un drept al asiguratilor, prevazut in legea asigurarilor de sanatate, de a-si alege furnizorul de servicii medicale. Acestea sunt decontate de Casele de Asigurari de Sanatate din zonele respective.
Daca autoritatile medicale nu sunt ingrijorate de aceasta migratie, in schimb medicii de familie si specialistii recunosc ca din ce in ce mai multi bolnavi apeleaza la tratamente si interventii in spitalele din afara judetului. Si este vorba despre mii de asigurati, al caror numar creste, care au mai multa incredere in asistenta medicala din afara judetului!