Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Prahova a anuntat, ieri, ca Centrul Medical Praga (fosta Policlinica) din Ploiesti va continua sa functioneze in actuala locatie. Si asta dupa ce, acum cateva zile, policlinica amintita risca sa-si inchida portile, din cauza expirarii contractelor de comodat in baza carora functionau cabinetele medicale si, teoretic, conform legislatiei in vigoare, acestea nu se mai pot prelungi decat in anumite conditii.

Problema a inceput din vara lui 2010, cand in urma unui audit la Casa de Asigurari de Sanatate Prahova s-a pus in vedere faptul ca spatiile adiacente sediului institutiei pot fi inchiriate de catre aceasta, insa doar cu acordul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, printr-o hotarare de Guvern. Si, deoarece contractele de comodat nu expirau in acea perioada, CAS a decis sa rezolve problema juridica la inceputul anului 2011, cand oricum ar fi trebuit incheiate noi contracte pentru cabinetele medicale, cele vechi expirand. Ca atare, pe 5 ianuarie a.c., conducerea Casei de Sanatate Prahova a solicitat la Bucuresti lamurirea aspectelor juridice. Raspunsul, insa, a intarziat sa apara, iar intre timp contractele de comodat au expirat.
Pentru ca activitatea medicala sa nu se blocheze, CAS a intrunit Consiliul de Administratie si a incercat prelungirea contractelor pana la lamurirea situatiei. Insa, nu toti membrii din consiliu au votat pentru prelungirea contractelor, motiv pentru care CAS a convocat o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie, in urma careia s-a luat decizia prelungirii contractelor celor 31 de cabinete medicale individuale din cadrul fostei Policlinici Praga.
CAS si Prefectura Prahova au efectuat demersurile necesare in vederea emiterii de catre Guvernul Romaniei a unei hotarari care sa lamureasca toate aspectele juridice in aceasta situatie.
Daca nu s-ar fi gasit o solutie, cei mai afectati de inchiderea cabinetelor de la Policlinica Praga ar fi fost sutele de pacienti care au planificarile la doctori chiar si pe mai multe luni, si in plus, nu au bani sa mearga la cabinete particulare, iar pentru unele specialitati si nici nu gasesc specialisti in alta parte.
C. DOBRE