Dar nu pune nici in farfuria omului mare scofala
Proiectul de lege privind reducerea cotei TVA la alimentele de baza naste deja scenarii privind efectele acestei masuri.
Primul scenariu: cosul de consum lunar pentru o persoana este format din 8 paini, 2,5 kilograme de carne de porc, 2 kilograme de carne de pasare, 2 kilograme de zahar, 1 litru de ulei, 16 litri de lapte si 22 de oua – cantitati calculate in functie de consumul mediu anual pe cap de locuitor. Costul acestor alimente calculate cu TVA de 19% este de 1.053.000 de lei vechi. Daca TVA ar fi 9%, costul cosului ar fi 839.408 lei vechi. Reiese de aici , o economie lunara de 213.592 de lei vechi. Aceasta varianta este posibila doar in conditiile in care comerciantii nu vor mentine preturile actuale, pentru a-si majora profitul. In al doilea scenariu, micsorarea TVA ar provoca o gaura de aproximativ un miliard de lei noi la buget. Pe de alta parte, reducerea cotei TVA vine in contradictie cu politica Ministerului de Finante, care si-a propus sa creasca veniturile la buget. 40% din acestea sunt reprezentate de incasari din TVA. Analistii sunt de parere ca statul s-ar putea vedea nevoit sa compenseze pierderile prin majorarea altor taxe sau impozite, pe care le suporta tot populatia.