Debitul Dunarii bate toate prognozele. Apele fluviului au ajuns la 15.500 metri cubi pe secunda. Barajul de la Portile de Fier I poate sa preia fara probleme acest debit, insa in aval de Portile de Fier II, situatia se inrautateste de la o ora la alta. In Mehedin¡i este alerta de gradul 0. Debitul Dunarii la intrarea in tara a crescut in numai doua ore cu 100 de metri cubi/secunda si a ajuns la 15.300 metri cubi/secunda. Apele Dunarii au spart cele trei diguri de protectie, ridicate de localnicii din satul Cozia acum cateva zile, si au intrat in casele oamenilor. Localnicii au fost evacuati. Si in localitatea Gruia, autaritatile sunt in alerta. Oamenii pazesc alaturi de jandarmi si pompieri, zona pe unde a intrat apa in localitate, in incercarea de a evita o noua inundatie. In Dolj, apele au rupt noaptea trecuta digurile inaltate de localnici, si a intrat in casele oamenilor. Si in Ialomi¡a, la Fetesti, cele doua diguri de pe malul Dunarii au cedat, si zeci de localnici au fost evacuati. Primul dig de pe malul Bratului Borcea s-a fisurat din cauza infiltratiilor. Ieri dimineata, apa a trecut si peste al doilea.Cateva gospodarii au fost inundate deja, iar autoritatile au evacuat familiile care locuiau acolo. Armata a intervenit pentru a-i ajuta pe oameni sa isi adaposteasca animalele, iar zona afectata este imprejmuita cu saci de pamant. La Fetesti, Dunarea a spart doua diguri. Mai multe familii au fost evacuate, iar oamenii se asteapta la ce e mai rau. La Cernavoda, mai multe case sunt inundate din cauza infiltratiilor din panza freatica. Pentru ca sistemul de canalizare nu mai face fata, apa a refulat prin gurile de canal, iar centrul orasului s-a inundat. Oamenii se tem ca si Canalul Dunare Marea-Neagra s-ar putea revarsa. Preventiv, autoritatile au inceput sa ridice un dig pe mal.
Deva, Hunedoara si Craiova – in alerta
Peste 100 de case din satele de langa Deva au fost inundate ieri dimineata din cauza ploilor abundente. Canalele de colectare nu au mai facut fata debitelor mari. Apa este cu cel putin jumatate de metru mai mare fata de anul trecut. Localnicii din satele Cristur, Barcea Mica si Santuhalm au pus saci cu nisip in fata portilor, insa apa a fost prea mare, iar digurile improvizate nu au putut face fata.
Autoritatile se tem ca vor fi nevoite sa evacueze localnicii, daca va continua sa ploua.
In judetul Hunedoara, apele au inundat si cateva sute de hectare de teren agricol, in zona Vata. Acolo Crisul Alb a depasit 17 centimetri cota de inundatie. A plouat torential in aproape toata tara si au aparut probleme si pe alte cursuri de apa. Paraul Calmatui din judetul Dolj s-a revarsat pentru a noua oara, intr-o jumatate de an, si a inundat comuna Sopot. 40 de oameni au fost evacuati. Localnicii au gasit adapost pe la rude sau la liceul din localitate, pus la dispozitie de primarie. Paraul Desnatui a crescut in doua ore cu un metru si jumatate. Daca barajul de la varsarea acestui parau, in Lacul Fantanele, va ceda, peste zece mii de persoane vor trebui evacuate din calea apelor. In municipiul Craiova, circulatia a fost blocata timp de mai multe ore din cauza ploii torentiale. Cel mai afectat a fost cartierul Brestei, unde apa depasea 50 de cm, iar pompele Regiei de apa s-au chinuit, in zadar, sa evacueze apa de pe strazi.
Prutul sta sa iasa din matca
In judetul Vaslui, precipitatiile din ultimile ore au umflat apele Prutului cu 20 de cm. Oamenii au ridicat diguri, pentru a se apara de ape, dar eforturile le sunt zadarnicite de… cartite. In zona Dranceni, galeriile sapate de cartite au dus la fisurarea digului de protectie, iar pe taluzul interior au aparut infiltratii de apa. Autoritatile locale au intervenit si au consolidat digul cu saci de nisip. Zona este monitorizata in permanenta, pentru a nu aparea alte fisuri. Din cauza debitelor crescute, pentru a evita inundarea zonelor Dranceni – Falciu – Murgeni, reprezentantii Directiei Apelor Prut-Iasi au fost nevoiti sa faca deversari controlate din lacul de acumulare de la Costesti. Masuri speciale s-au luat in zona Carja – Murgeni, unde Prutul a depasit ultima cota de aparare. In zona a fost dublat numarul echipelor de interventie. Atat autoritatile locale, cat si reprezentantii de la Directia Apelor au promis ca, dupa reducerea debitelor de pe Prut, vor verifica toate digurile si vor distruge toate musuroaiele de cartita.
Timis sub ape
Dupa numai un an, oamenii din judetul Timis sunt loviti din nou de viitura. 35 de familii au fost evacuate, apa a patruns in trei localitati, iar un drum judetean ramane inchis din cauza apelor. Localnicii, cu toate ca primesc avertizari, nu vor sa isi paraseasca gospodariile afectate sau care sunt tinta viiturii. In localitatea Folia, opt familii au fost evacuate din calea apelor care masoara un metru inaltime. Nici localitatea Semleacul Mare nu a scapat de inundatii. Zece familii au fost puse la adapost de autoritati deoarece paraul Moravita, care tranziteaza localitatea, a iesit din matca si s-a revarsat.