Faptul ca Guvernul Boc aloca fonduri preponderent catre decontarea lucrarilor efectuate pe raza localitatilor cu primari PDL nu mai este o noutate. Insa atunci cand zeci de primarii din judetul Prahova risca sa fie date in judecata sau sa li se blocheze conturile din cauza nealocarii sumelor necesare pentru plata facturilor emise de constructorii diferitelor obiective, acest fapt poate fi privit ca un atac direct la finantele locale. Potrivit situatiei transmise catre Consiliul Judetean Prahova de catre primariile din teritoriu, privind stadiul decontarii lucrarilor efectuate in baza programului guvernamental de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, zeci de autoritati locale traiesc cu sabia deasupra… conturilor din Trezorerie. Lucru semnalat chiar si de catre vicepresedintele CJ Prahova, Adrian Semcu, in urma cu doua zile, la o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale din judet, nemultumit de modul in care se distribuie banii, in special catre comunele care nu au primari ai partidului aflat la guvernare.
Bineinteles ca majoritatea datoriilor catre constructorii de retele de apa, de poduri sau de baze sportive se inregistreaza in localitatile cu primari PSD si PNL. Una dintre primariile cu conturile deja blocate este cea din Aricestii Zeletin.
Aici s-a pus poprire, din data de 22 decembrie 2010, in urma unei sentinte judecatoresti, pentru recuperarea de catre constructorul unui pod din localitate a unei sume de 150.000 de lei, la care s-au adaugat, potrivit primarului localitatii, liberalul Daniel Rosu, majorari de intarziere si penalitati in valoare de 20.000 de lei. Interesant este ca lucrarea a fost terminata inca din anul 2008, iar datoriile pentru achitarea construirii podului sunt mostenite de actualul edil, aproape in totalitate. Si, cum nu a mai primit fonduri pentru stingerea datoriilor, s-a ales cu contul blocat, situatie care va mai dura pana ce societatea comerciala isi va recupera banii… Nici primarul comunei Gura Vitioarei, Gheorghe Tirifon, nu poate sta linistit, cu datoria de 736.000 de lei pe care o are, din cauza Guvernului, pentru lucrarea finalizata de distributie a apei potabile. Din fericire, aici nu sunt probleme cu instituirea vreunei popriri pe conturi. Comuna Dumbravesti este „campioana” fara sa vrea la lucrari efectuate si nedecontate. Potrivit situatiei transmise catre Consiliul Judetean, pentru modernizarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa mai trebuie facute plati de peste doua milioane de lei noi, la care se mai adauga si 420.000 de lei neachitati constructorului bazei sportive din localitate!
Prin urmare, marile programe guvernamentale au ajuns nu numai sa nu fie in totalitate finalizate ci, in plus, sa creeze chiar si prejudicii majore primariilor din zonele rurale.
Potrivit datelor noastre, valoarea totala a fondurilor neplatite din cauza intarzierilor – voite sau nu – ale Guvernului Boc de transferare a sumelor necesare pentru achitarea facturilor se ridica la aproape 10 milioane de RON, multe dintre primariile care nu au avut posibilitatea sa-si achite facturile riscand adevarate blocaje financiare.
Violeta STOICA