La Palatul Victoria, probabil, beculetele din pomul de Craciun din sala unde se desfasoara sedintele de Guvern se aprind si se sting mult mai jucaus. La sfarsitul saptamanii trecute, FMI a anuntat ca va acorda Romaniei cea de-a saptea transa de imprumut. Cel mai probabil – maine-poimaine, cei aproximativ 900 de milioane de euro vor fi virati in conturile BNR.
Dupa zilele pline de tensiune in care s-a dezbatut, pe toate fetele, subiectul spatelui intors Romaniei de catre Franta si Germania, in cazul Schengen, iata, Bucurestiul mai primeste si vesti care au efectul unui ceai calmant. Asta inseamna ca la ultima evaluare facuta de misiunea FMI si cea a Comisiei Europene, in luna octombrie 2010, premierul a luat nota de trecere. Dusurile scotiene prin care a trecut seful Guvernului la momentul evaluarii de atunci se pare ca au contat. Motiunea de cenzura cazuta la vot, sedintele trecute de miezul noptii, tinute inclusiv sambata si duminica, opozitia la orice leu cerut in plus de catre confederatiile sindicale, toate au contat, cu plus, in fisa de evaluare. Si, iata, din nou, pentru Romania vor zornai euroii pe care scrie, cu litere mari, imprumut. Daca pentru guvernanti asta inseamna o garantie in plus pentru acoperirea golurilor la bugetul de stat care seamana cu ciocurile cascate ale puilor de randunica in asteptarea hranei adusa de mama, pentru popor nu este altceva decat inca o dovada ca fara ajutorul altora, tara nu poate sa mearga inainte. Evident, se poate da vina pe criza, dar si pe faptul ca si alte state au recurs la imprumuturi. Numai ca, prin alte tari, deciziile care-i vizeaza pe cei multi nu sunt aruncate asa, precum paiele cu furca! Mai sunt luate si cu cap, nu doar de dragul de a mai bifa ceva pe hartie la capitolul diminuari, asa cum se face in Romania. Faptul ca guvernantii chiar nu mai stiu ce sa faca incat sa tot lungeasca celebra campanie a taierilor la nesfarsit, are inca un exemplu intr-un proiect aflat in dezbatere publica, ce vizeaza noi modalitati de acordare – sau, mai exact, de neacordare – a venitului minim garantat de la stat. Concret, persoanele care detin o masina, un aparat de filmat sau un tablou (!?!) nu vor mai beneficia de acordarea acestui ajutor financiar.Totodata, cine are mai multi de cinci porci si de 20 de oi in batatura, razboi de tesut pe prispa, la fel – adio venit minim garantat de la stat! Aceste prevederi, unele de tot hazul, nu inseamna altceva decat invartirea unui fir dupa deget, ca sa mai treaca timpul!
Este adevarat, trebuia, intr-un fel, sa se mai taie din avantul acelora care devenisera abonatii cu mana intinsa la stat dupa bani nemunciti. Numai ca, nu tot politicienilor li se datoreaza aceasta darnicie a acordarii ajutoarelor promise ca recompensa dupa numaratoarea voturilor? Pornita, initial, ca un sprijin real pentru aceia care, intr-adevar, nu puteau si nu aveau posibilitatea sa munceasca, ulterior, Legea venitului minim garantat s-a transformat intr-o pomana pentru puturosi!
Dincolo de inventarierea tablourilor de pe pereti, fie ele si „Rapirea din Serai” sau „Cina cea de taina”, ori a porcilor din cotet, mai bine guvernantii ar identifica o modalitate ca romanii sa aiba de lucru. In isteria care i-a cuprins de a taia cat mai multe, inclusiv posturi, acestia au uitat ca , totusi, fara locuri de munca nu se poate face nimic. Altfel, orice masura nu inseamna decat invartirea firului dupa deget! Si asta doar ca sa mai treaca timpul!
Nicoleta DUMITRESCU