Calendarul crestin – ortodox pentru 2011, tiparit de Biserica Ortodoxa Romana (BOR), aduce o noutate: ziua de duminica este evidentiata ca fiind prima zi a saptamanii. Decizia a fost luata in sedinta Sfantului Sinod din vara anului trecut. Reprezentatii BOR sustin ca mentiunea nu schimba nimic in structura calendarului crestin, ci se respecta astfel o veche traditie de care toti credinciosii trebuie sa tina cont. Modificarea subliniaza adevarul din Sfanta Evanghelie – si anume ca duminica, ziua Invierii lui Iisus, este “ziua de sarbatoare care ne daruieste lumina pentru toata saptamana, ca noi sa traim viata in lumina Invierii lui Hristos si sa ne pregatim pentru invierea noastra”, se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane. In consecinta, cu aceasta zi crestinii trebuie sa inceapa saptamana.
“Cea mai importanta zi pentru noi, crestinii, este duminica, deoarece atunci a Inviat Iisus. Faptul ca duminica este mentionata ca prima zi din saptamana nu modifica nimic din viata sociala a credinciosilor si nici randuielile bisericesti, slujbele religioase fiind tinute, in continuare, in aceasta zi. Aceasta formula se regaseste in calendarul grecesc si in Sfintele Evanghelii. Ea subliniaza ca saptamana incepe cu o zi duhovniceasca, o zi de rugaciune”, ne-a precizat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica. Acesta ne-a mai precizat ca a consultat in arhive, prin sondaj, mai multe calendare tiparite de Biserica Ortodoxa Romana in secolul trecut (din anii 1912, 1916, 1923, 1957 ) si a descoperit faptul ca duminica era evidentiata ca prima zi a saptamanii.
Potrivit parintelui Constantin Stoica, exista eparhii precum cele din Timisoara, Arad, Caransebes care au tiparit si in anii trecuti calendarul in aceasta formula, iar decizia efectuarii modificarilor din calendarul pentru 2011 a fost luata si pentru a exista o uniformizare a acestuia pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana.
Ana MAXIM