Stiati ca frigul poate produce si disfunctii destul de importante, unele din ele punand chiar viata in pericol ?
Degeraturile
Pot sa apara la orice varsta, in special la batrani (cu circulatie deficitara) si tineri (care nu se imbraca adecvat, se expun excesiv frigului, nu isi pun manusi si caciula etc). Zonele cele mai expuse degeraturilor sunt cele cu circulatie slaba, cum sunt degetele picioarelor, mainilor, varful nasului, lobul urechilor . Degeraturile se caracterizeaza prin inghetarea tesuturilor respective si moartea acestora, fiind adesea nevoie de interventie chirurgicala.
Infarctele miocardice
Studiile arata ca incidenta maxima a infarctelor se intalneste atunci cand temperaturile ating valori excesive: caldura excesiva sau frig excesiv. Frigul solicita foarte mult sistemul cardiovascular si inima, astfel pentru cei care se stiu cu istoric cardiovascular frigul poate reprezenta un real pericol. Este indicat sa nu se expuna frigului cand temperaturile sunt foarte joase si sa evite pe cat posibil iesirile pe timp indelungat.
Agravarea unor boli
Anumite boli pot fi agravate de frig: artrite, reumatism, diabet, boli care se manifesta prin insuficienta circulatorie, boli metabolice, imunitare etc. De asemenea, frigul poate produce hipotermie, o perturbare grava a homeostaziei care poate pune in pericol viata.
Dermatoze
Frigul poate produce reactii anormale ale pielii, cunoscuta eczema fisulara. Aceasta se manifesta prin uscarea pielii, inrosirea acesteia, mancarimi, descuamare si aparitia unor scuame albe. Apoi zonele respective ale pielii se crapa, producand rani foarte dureroase.