Pe teritoriul judetului Prahova s-au produs, in 2010, 7010 situatii de urgenta (aproximativ 20,9 interventii/zi), dintre care 5092 au fost actiuni de interventie ale S.M.U.R.D. si 1918 alte situatii de urgenta.
– incendii – 704, cele mai multe s-au inregistrat in localitatile : Ploiesti – 104, Maneciu – 19, Baicoi – 13, Campina – 11, Sinaia – 10;
– alunecari de teren in 47 localitati : Aricesti Zeletin, Alunis, Azuga, Batrani, Bertea, Boldesti Scaeni, Breaza, Brebu, Busteni, Calugareni, Campina, Ceptura, Cerasu, Chiojdeanca, Cocorastii Colt, Comarnic, Cornu, Cosminele, Gornet, Gura Vadului, Izvoarele, Lapos, Magureni, Maneciu, Pacureti, Paulesti, Podenii Noi, Poiana Campina, Posesti, Provita de Jos, Provita de Sus, Salcia, Scorteni, Secaria, Sinaia, Slanic, Starchiojd, Surani, Soimari, Sotrile, Stefesti, Tataru, Teisani, Telega, Vadu Sapat, Valea Doftanei, Valenii de Munte.
Cele mai deosebite situatii s-au inregistrat in localitatile Comarnic, Bertea si Batrani, unde fenomenele de alunecare au o evolutie negativa ce pot genera izolarea unor sate sau afecta grav locuintele cetatenilor, infrastructura cailor de circulatie, alimentarea cu apa, gaze si energie electrica si exista posibilitatea formarii unor acumulari de apa, indeosebi in perioada toamna – primavara.
– inundatii – 295.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a coordonat actiunile de limitare a efectelor negative prin Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta indeosebi in localitatile: Ploiesti, Sinaia, Baicoi, Campina, Mizil, Valeni de Munte, Telega si Scorteni, concentrandu-se echipaje specifice pentru interventie, utilaje, materiale si accesorii necesare limitarii efectelor negative.
– Actiuni SMURD – 5092.
– Alte situatii – 887 (asistenta persoane, fenomene meteo periculoase, salvari, asanare si distrugere munitie, etc.).
Un eveniment deosebit s-a produs in ziua de 10 februarie a.c. cand, in majoritatea zonelor din judetul Prahova au cazut precipitatii sub forma de ninsoare, asociate cu intensificari ale vantului. Pe caile de circulatie zapada a fost spulberata, in zonele deschise troienele ajungand si la inaltimea de 2 m. In contextul acestor fenomene meteo, I.S.U. Prahova a fost solicitat sa intervina pentru salvarea a 120 persoane surprinse de zapada, ramase blocate pe caile de circulatie, in localitatile Sirna – sat Tariceni, Olari, Aricestii-Rahtivani – sat Nedelea, Colceag, Berceni – sat Catunu, Berceni – sat Corlatesti si Fulga.
– incendii de vegetatie uscata pe suprafete foarte mari indeosebi in imediata apropiere a fondului forestier in zonele Ocolului Silvic Valenii de Munte, Maneciu, Sinaia, Varbila si Ploiesti pe o suprafata totala de 391,4 ha.
– poluari :
pe ape : 3 – raul Prahova, pe raza localitatii Aricestii Rahtivani, satul Nedelea;
pe sol : 20 – pe raza localitatilor Blejoi, Filipestii de Targ, Banesti, Berceni, Buda, Valea Calugareasca, Manesti, Boldesti, Magurele si Albesti.
– munitie neexplodata;
– 46 asanari pe raza localitatilor – Ploiesti, Campina, Azuga, Sinaia, Busteni, Baicoi, Valea Calugareasca, Blejoi, Brazi si Paulesti;
– 9 activitati de distrugere.

Conform ordinului Institutiei Prefectului nr. 561/01.09.2010, in perioada 01-09.09.2010, o comisiei mixta formata din reprezentanti ai I.S.U. Prahova, Directiei de Sanatate Publica Prahova si Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, au evaluat stadiul de pregatire al unitatilor de invatamant preuniversitar din judetul Prahova, fiind verificate prin sondaj un numar de 41 de unitati, astfel:
– 8 colegii si licee;
– 5 grupuri scolare;
– 20 scoli gimnaziale;
– 7 unitati prescolare;
– Palatul copiilor,
neregulile/deficientele fiind remediate pe loc sau prin programe de masuri.
In perioada 23-26.08.2010, o comisie mixta formata din reprezentanti ai I.S.U. Prahova si Directiei de Sanatate Publica Prahova a controlat 20 unitati sanitare, astfel:
– 15 spitale;
– 3 centre de sanatate;
– 2 preventorii T.B.C.
Au fost intocmite 20 de analize cu factorii de conducere (cate una pentru fiecare unitate), in vederea solutionarii neregulilor constatate si desfasurarea in conditii de siguranta a activitatii.
A fost realizata inventarierea fondului de adapostire a populatiei si salariatilor pentru judetul Prahova, astfel:
– adaposturi: 307 – capacitate de 38170 persoane.
Pentru municipiul Ploiesti:
In perioada 2005 – 2010 se observa ca numarul interventiilor monitorizate si gestionate a crescut semnificativ, fapt datorat in principal de numarul mare de solcitari S.M.U.R.D. si al dezvoltarii economico-sociale a judetului.
Se observa ca numarul de incendii in perioada analizata ramane relativ constant, anul 2007 iesind in evidenta datorita incendiilor de vegetatie uscata (217 incendii). Vara anului 2007 a fost caracterizata prin temperaturi deosebit de ridicate pe fondul unei secete prelungite, fenomene ce au dus la secarea unor cursuri de apa, uscarea excesiva a vegetatiei, afectarea potabilitatii apei, cresterea riscului de aparitie a evenimentelor biologice.
Numarul interventiilor pentru limitarea efectelor inundatiilor la nivelul judetului ramane relativ redus, comparativ cu anul 2005, anul cu cele mai multe solicitari precum si cu zona de nord-est si est a tarii unde in acest an s-au inregistrat inundatii cu efecte catastrofale pentru populatie.
Incepand cu anul 2007, anul in care s-a infiintat oficial componenta S.M.U.R.D. din cadrul inspectoratului, numarul solicitarilor a crescut semnificativ, in special cele pentru acordarea primului ajutor medical de urgenta. In prezent la nivelul judetului, componenta medicala a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Prahova destinata acordarii primului ajutor medical calificat de urgenta este operationalizata prin 8 ambulante tip B2, incadrate cu echipaje paramedicale, care deservesc zonele Ploiesti (2), Campina, Baicoi, Sinaia, Mizil, Boldesti si Maneciu.

DIRECTII PRIORITARE DE ACTIUNE IN ANUL 2011

Pentru eficientizarea managementului situatiilor de urgenta la nivel judetean si local, pentru anul 2011, imbunatatirea nivelului de securitate al cetatenilor, proprietatii si mediului constituie obiectivul principal al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova.
Ca directii prioritare de actiune, in principal, se va urmari :
– dezvoltarea cooperarii dintre comunitatile locale si operatorii economici sursa de risc si implementarea unui sistem de management de siguranta pentru asigurarea masurilor de protectie a populatiei in zonele de planificare la urgenta;
– elaborarea unor programe pentru constientizarea populatiei expuse riscurilor, prin imbunatatirea comunicarii cu publicul si implicarea mass-media;
– implementarea impreuna cu institutiile abilitate, a unor programe care sa vizeze stramutarea comunitatilor din zonele de risc major (alunecari de teren, inundatii), in care nu se pot aplica alte masuri de reducere a riscului sau acestea nu sunt viabile din punctul de vedere al costurilor;
– instruirea permanenta a membrilor comitetelor locale pentru situatii de urgenta in vederea responsabilizarii si eficientizarii activitatii acestora in gestionarea situatiilor de urgenta create la nivel local;
– dezvoltarea componentei SMURD, avand in vedere autospecialele ce vor fi alocate inspectoratului in anul 2011, prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, Domeniul major de interventie 3.3 „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta”;
– stabilirea necesarului de resurse umane, materiale si financiare pentru anul 2011, necesare gestionarii situatiilor de urgenta pe teritoriul judetului Prahova prin reevaluarea celor existente la comitetele locale pentru situatii de urgenta si institutiile cu atributii in managementul situatiilor de urgenta.