* Barbatii si femeile isi pierd conditia fizica dupa ce se casatoresc, spre deosebire de cei singuri sau divortati, potrivit unui nou studiu publicat in American Journal of Epidemiology. 8900 de persoane au fost tinute sub observatie timp de cativa ani, iar, in final, cei care s-au casatorit in aceasta perioada au aratat o tendinta de scadere a conditiei fizice, demonstrata de teste la efort. La barbatii care au divortat in timpul studiului s-a constat o imbunatatire a capacitatii fizice, in timp ce la barbatii care s-au casatorit in aceasta perioada s-a observat un declin in conditia fizica. Concluzia a fost aceeasi si in cazul femeilor.

* Majoratul nu este echivalent cu maturizarea. Asa sustin oamenii de stiinta de la Universitatea College din Londra, Marea Britanie. Potrivit lor, creierul oamenilor continua sa se dezvolte pana cand acestia ajung la varsta mijlocie. Concluzia neurobiologilor britanici vine in contextul in care, pana acum, cercetatorii considerau ca dezvoltarea fizica a creierului se opreste in copilarie. Oamenii de stiinta britanici au scanat cortexul prefrontal (din zona fruntii) si au constatat ca forma acestuia continua sa se modifice si la 30 de ani, si la 40 de ani.

* Jocurile video deschid comunicarea copii-parinti. Cand parintii se „imprietenesc” cu jocurile video care ii pasioneaza pe copiii lor, se reduc considerabil riscurile ca violenta si izolarea sa-i afecteze pe cei mici. Psihiatrul francez Serge Tisseron, prezent la Bucuresti pentru lansarea cartii „Psihologia jocurilor video”, infirma teoria conform careia tinerii devin violenti din cauza jocurilor violente. El sustine ca acestea nu fac decat sa amplifice trasaturi deja existente si ca parintii ar trebui sa fie la curent cu ceea ce joaca fiul/fiica lor, pentru a impune restrictii in cunostinta de cauza. Conform psihiatrului, atmosfera din familie, valorile transmise de parinti si educatia dicteaza comportamentul copiilor. Nici violenta, nici izolarea nu sunt efecte exclusive ale jocurilor video.

* Cercetatorii suedezi spun ca au gasit dovada ca opt ore de somn pe noapte ne fac mai sanatosi si mai aratosi. O demonstreaza reactiile pe care le-au avut participantii la un studiu cand li s-au aratat fotografii cu voluntari care nu dormisera destul. Au spus ca arata bolnavicios si deloc atractiv, spre deosebire de voluntarii odihniti. „Daca vrei sa arati bine, este mai eficient sa dormi bine noaptea si mult mai ieftin decat tratamentele de infrumusetare”, a explicat John Axelsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, care a coordonat studiul. Diferentele dintre fetele obosite si cele odihnite nu au fost semnificative, dar participantii la studiu le-au observat.