Ante factum: entuziasm de nedescris, dar si nervi in tribuna
Aproape 50.000 de oameni au luat cu asalt, ieri dupa-amiaza, marea arena din Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, pentru a lua parte la ceea ce presa romaneasca a numit „Meciul Secolului”, ba chiar si al „Mileniului”: Steaua – Rapid. O cromatica deosebita, mult zgomot, in concluzie – tot „arsenalul” pentru sustinerea favoritilor. In jur de 4.500 de fani ai alb-visiniilor, prezenti la datorie, au incercat sa faca fata „oceanului” ros-albastru, pentru realizarea unui vis cu care Romania nu s-a mai intalnit, parca, de o vesnicie: calificarea in semifinalele unei cupe europene.
Tensiunea din jurul partidei avea, din nefericire, sa se faca simtita si in tribune. Un important „contingent” de rapidisti de la tribuna I a fortat cordonul fortelor de ordine, aflat in zona- tampon dintre cele doua grupuri de sustinatori, in incercarea de a se rafui cu rivalii lor „istorici” !
Interventia prompta a jandarmilor, dar si a liderilor galeriei echipei din Giulesti, a dus la aplanarea unui scandal care a fost cat pe-aci sa ia amploare. Vezi si numai figurile grave ale observatorilor partidei, deplasati in zona de conflict ! Totusi, nu-i exclus ca impulsul spre violenta sa coste clubul feroviar, avand in vedere ca UEFA a delegat la aceasta intalnire o „armata” de observatori – pentru a fi cu ochii pe un eventual pas gresit al partilor implicate in desfasurarea acestui derbi romanesc cu aer european.
Altfel, la acest meci, a stralucit prin… absenta presedintele Traian Basescu, dezamagit ca ar putea loc in tribuna alaturi de finantatorul Stelei, Gigi Becali, cel care a improscat cu „noroi” atat pe premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si pe vicepremierul George Copos – patronul rivalei de la Rapid, absent de la meci ! Interesant este ca premierul a asistat, totusi, la joc, ignorand jignirile aduse de Becali ! E drept, primul ministru a luat loc, impreuna cu sotia lui, la tribuna “0”, alaturi de simplii suporteri ! PD – partidul care l-a propulsat ca sef al statului pe Basescu – a fost reprezentat, in schimb, de catre primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.
Ca sa va dati seama de imensa importanta acordata partidei, la tribuna oficiala au fost vazuti si sotii Nely si Mircea Lucescu, parintii antrenorului Rapidului, Razvan Lucescu. Ei au venit din Ucraina, pentru a-si sustine fiul aflat la cel mai mare examen al sau ca tehnician. Familia Lucescu a avut un invitat special, mai precis pe nimeni altul decat Rinat Ahmetov, miliardarul care patroneaza pe Sahtior Donetk, gruparea pregatita de Lucescu tatal ! Asta in afara faptului ca selectionerul Victor Piturca a fost si el vazut urcand la sectorul VIP, chiar cu o ora inainte de primul fluier al arbitrului spaniol Luis Medina Cantalejo !
Actiunea: jumatate, echilibru; jumatate – nerecomandabil cardiacilor
Debutul i-a siderat pe stelisti, semnificativ mai multi in tribuna, care deborda de rosu si albastru. Buga a sutat, insa, paralel cu linia portii si 45.000 de inimi au revenit la loc ! Au mai dat in palpitatii atunci cand s-a intrat in ultimul sfert de ora al celui dintai mitan, acelasi golgeter al Cupei UEFA irosind, incredibil, deschiderea scorului. In replica, Steaua a „mutat” prin Dica, Radoi si Cristea, dar fara eficienta scontata, scorul alb fiind, totusi, echitabil, dupa scurgerea primelor 45 de minute.
Mitanul secund a inceput cu Steaua impingand jocul, incontinuu, spre careul Rapidului, dar nu se poate spune ca portarul Coman ar fi avut emotii mari. Pe masura trecerii timpului, oboseala si-a spus cuvantul, iar – in timp ce Lucescu jr. miza pe jucatori ofensivi proaspeti -, Olaroiu ii raspundea cu fortificarea ariergardei. Firesc, caci un 0-0 era mana cereasca ! De data aceasta, da ! Si a si fost, dupa un final de infarct, cu deja amintitul goal-keeper Coman… reluand cu capul, la un corner, spre buturile omologului sau portughez Carlos ! Steaua a avut noroc, in prelungiri, si s-a calificat. Rapid a iesit din Cupa UEFA, dupa un traseu meritoriu. Una peste alta, a castigat ROMANIA !
Desi, dupa gesturile rapidistilor – in momentul turului arenei, facut de catre stelisti – de a arunca obiecte si scaune inspre acestia, ne asteapta, din nou, amenzi usturatoare, din partea UEFA. Iar gestul de incitare al stelistilor de la tribuna a II-a, facut, pe tunel, de un jucator al Rapidului a lasat un gust amar intregii tari. Pacat ca unii nu stiu sa piarda cu demnitate !
Post factum: o parte din Romania jubileaza, cealalta e trista
Dupa meci, antrenorul Cosmin Olaroiu, a declarat ca “am jucat cu putina teama. Am avut cateva situatii si noi, si rapidistii. De data asta, Dumnezeu a vrut sa ne calificam noi !”.
La randul lui, oficialul Rapidului, Jean Valvis, a marturisit: “In acest moment (n.r. – ieri noapte), o parte din Romania jubileaza, pentru calificarea Stelei, iar cealalta e trista, din cauza eliminarii formatiei noastre”.
In sfarsit, Razvan Lucescu a declarat: “Am iesit cu fruntea sus din competitie, fara a fi mai prejos decat Steaua. Ii felicit pe jucatorii mei, nu au de ce sa fie suparati, pentru ca or sa fie o echipa mare !”
“Noaptea alba“ a continuat in Piata Universitatii, locul exteriorizarii imensei bucurii a suporterilor echipei calificate in semifinalele Cupei UEFA. Viitoarea adversara a Stelei a fost stabilita dupa ora zero, intre Middlesbrough si FC Basel, oricare dintre aceste team-uri fiind, totusi, un adversar abordabil pentru echipa romana.
Dragos TRESTIOREANU, Octav PREDA