In pietele ploiestene au aparut trufandalele care, de regula, se gasesc pe tarabele comerciantilor doar primavara. Producatorii care isi desfasoara activitatea in piata din zona Halelor Centrale au adus prima recolta de ceapa verde, spanac, ridichi si salata verde de sera din toamna acestui an. “Acestea sunt legume autohtone, crescute 100 la suta natural, iar pretul lor este destul de mic. Cu toate acestea, oamenii cumpara putin ca sa isi faca pofta, nu ca anii trecuti. Multi ploiesteni prefera sa isi faca toate cumparaturile din supermarketuri, chiar daca marfa de acolo nu se compara cu a noastra”, ne-a precizat M.G, unul dintre comerciantii care isi desfasoara activitatea in piata amintita.
“Ploiestenii cumpara legumele de solar pentru a-si face pofta. Vanzarile noastre au scazut semnificativ. Muncim din greu tot anul, insa castigul nostru a cam disparut. Cu toate acestea continuam sa venim zi de zi la piata pentru ca altceva nu avem ce face. De cand aveam 13 ani m-a adus mama in piata si am invatat sa vand. Din pacate, acum nu numai ca sunt mai putini clienti fata de anii trecuti, dar cei care mai cumpara vor doar o ceapa, un morcov si o telina pentru a prepara o ciorba. Nu mai cumpara lumea cu kilogramele”, ne-a precizat Georgeta Olteanu, care isi vinde marfa in piata din zona Halelor Centrale.
Ploiestenii care se aprovizioneaza cu legume si fructe din piete spun ca produsele de aici sunt mult mai bune si mai sanatoase fata de cele din supermarketuri. “Am mai luat legume si din supermarket, insa nici nu se compara cu cele din piata. Acestea au un gust mai bun si, in plus, aici avem avantajul ca putem negocia pretul. Imi place foarte mult salata verde cu rosii, ridichi si castraveti si ma bucur ca au aparut pe piata legumele de solar. Acum, cand ajung in piata, mi se pare ca este primavara, tinand cont ca pe tarabele comerciantilor sunt legume specifice acestui sezon”, ne-a precizat Gelu Ionescu, din Ploiesti.
In ceea ce priveste preturile legumelor de solar din pietele ploiestene, de exemplu, legatura de ridichi costa intre 1 si 2 lei, cea de salata verde – 1 leu, iar kilogramul de spanac se vinde cu 5 lei. Legaturile de patrunjel si marar costa 0,50 de lei fiecare, kilogramul de rosii costa 3,5 lei, cel de ardei – 3 lei, iar legatura de ceapa verde se vinde cu 1 leu.
Anemary GRIGORE