Recurgerea la argou atrage dupa sine o conotatie diferita a termenilor, deoarece sensul general apare distorsionat in cele mai insolite variante.
De exemplu, termenul mitocan, care insemna calugar intr-un mitoc/manastire mica, este utilizat astazi cu sensul de persoana josnica, de neincredere.
De asemenea, cuvantul terfelog – desemnand in vechile cancelarii un registru, catalog – a comportat o transformare si mai spectaculoasa: de la o entitate obiectuala, a ajuns sa desemneze o entitate animata, fiind utilizat cu sensul de persoana lipsita de caracter sau usor de manipulat .
Combinatiile lexicale sunt, uneori, dintre cele mai neobisnuite, multe dintre argouri fiind adevarate surprize lexicale.
La baza argoului sta, de cele mai multe ori, raportul analogic intre termenul utilizat si realitatea exterioara pe care o invoca. De exemplu: a fi in top = a fi foarte bun/ excelent/ destept/cunoscut. De asemenea, expresia “a fi tatic” alcatuita din verb si substantiv are sensul de a fi smecher.
Majoritatea elementelor de argou reprezinta insa si unitati ale lexicului comun, ale caror sensuri apar modificate.
De exemplu, solist, pentru sensul de singur sau infractor care actioneaza de unul singur, vad pentru loc optim pentru o spargere/infractiune sau de coma, de crima, demential, care au valoarea unor morfeme de superlativ absolut. De asemenea, in argoul romanesc apar unitati arhaice ( raboj = cazier judiciar, pisanie = ancheta ), cuvinte populare sau invechite ( potera = politie, gloaba = ins ineficient), neologisme ( achizitor = hot, incubator = arest, vacanta = perioada de detentie), termeni specializati ( a aboli = a bate pe cineva foarte rau, streptomicina = coniac, a face cuiva decontul = a se razbuna, importat = provenit din furt, serenada = rechizitoriu, taraf = gasca de hoti, doctorie/ dezinfectant = bautura spirtoasa, carantina = arest, rotisor = metoda de ancheta). Unele expresii pot aparea utilizate in maniera ironica, glumeata: a face munca de teren = a merge la furat in alta localitate, a fi in reparatie capitala = a-si face toate analizele medicale, a pleca in misiune = a merge la furat, a lua grupa sanguina cuiva = a taia pe cineva, a spinteca, a face cuiva monetarul = a jefui pe cineva, am xeroxat=am copiat etc.
Maria-Magdalena Popa