Absenteismul si abandonul scolar continua sa se mentina la un nivel ingrijorator in Prahova, potrivit datelor prezentate ieri de catre conducerea Inspectoratului Scolar al Judetului Prahova in cadrul unei sedinte cu directorii unitatilor de invatamant desfasurate in Ploiesti, la Sala “Europa” din Palatul Administrativ.

La sedinta de analiza a situatiei invatamantului prahovean in anul scolar 2011-2012 au mai participat, alaturi de reprezentantii conducerii ISJ, prefectul Marius Sersea, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, vicepresedintele CJ Prahova, Laurentiu Rebega, comisar-sef de politie, Viorel Dosaru, directorul Directiei de Sanatate Publica, Alexandru Baloi, reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In anul scolar trecut, peste 1000 de elevi din judet au renuntat la studii: 202 din clasele I-IV, 619 de la gimnaziu si 446 de la liceu. Potrivit precizarilor inspectorului scolar general din Prahova, Horia Toma, abandonul este in crestere la nivelul invatamantului primar si gimnazial iar cea mai mare amploare a fenomenului se inregistreaza in mediul rural.
Absenteismul se inregistreaza, de asemenea, aproape la toate nivelurile de studii. Elevii au acumulat, in anul scolar anterior, 3.794.620 de absente, dintre care mai mult de jumatate au fost nemotivate : 1.953.521 ! Chiulul este in floare la liceu, doar elevii din clasele IX-XIII acumuland peste doua milioane de absente, dintre care motivate au fost 1.182.724. Din cauza numarului mare de absente au fost exmatriculati 692 de elevi (aceasta masura nu poate fi aplicata, conform legii, elevilor din clasele I-X), iar din alte cauze – alti cinci elevi. Problemele de disciplina au fost numeroase si in anul scolar trecut. In cataloage au fost trecute peste 20.000 de note mici la purtare, cele mai multe fiind inregistrate in licee – 13.204.
Ingrijorator este si faptul ca s-au inregistrat cateva mii de cazuri grave de indisciplina, pentru care s-a luat masura scaderii notei la purtare cu mai mult de trei puncte. Astfel, note mai mici de 7 au inregistrat la acest capitol 167 de elevi din invatamantul primar, 1.075 elevi de gimnaziu si 2.569 elevi de liceu. Potrivit datelor incluse in raportul prezentat, ieri, cei mai multi elevi cu probleme de comportament provin din familii dezorganizate si din familii in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate. Raportul contine si tipurile de activitati derulate in judet pentru prevenirea si combaterea absenteismului si a manifestarilor violente – activitati care, e mai mult decat clar, nu au fost, nici suficiente, nici eficiente!
In ceea ce priveste promovabilitatea, aceasta a scazut dramatic in randul elevilor care urmeaza anul de completare la liceu: la 60% fata de 90,9% – cat era inregistrat in anul scolar 2010-2011. La liceu, procentul de promovabilitate a fost de 94% fata de 95,24% in anul anterior, la gimnaziu -95, 84% fata de 96,34% , iar la nivelul invatamantului primar: 97,57% fata de 97,82%. Scaderea numarului elevilor care au obtinut medii generale peste 5 la licee se explica, potrivit precizarilor inspectorului scolar general Horia Toma, prin faptul ca, dupa rezultatele slabe la bacalaureat inregistrate in anul precedent, profesorii au fost mai exigenti si mai atenti la nivelul de pregatire a tinerilor care se inscriu la examenul maturitatii. Daca la gimnaziu s-a mentinut interesul pentru obtinerea unor medii generale de promovare cat mai bune, in schimb, la liceu doar 22% dintre elevi au promovat clasa cu medii generale intre 9 si 10 si 23 % – cu medii intre 8 si 8,99, iar la anul de completare, 50% dintre elevi au promovat cu medii generale intre 6-6,99 si 38% cu medii intre 7 si 7,99. In anul scolar 2011-2012 au functionat la nivelul judetului 727 de unitati de invatamant de stat, in care au fost inscrisi 115.161 elevi si prescolari, precum si 21 de unitati de invatamant privat cu personalitate juridica, unde au fost inscrisi 3202 elevi si prescolari.
Ana-Maria MAXIM