Dupa ce tambalaul creat in jurul esecului privatizarii Oltchim si declaratiile fluviu, in direct, ale lui Dan Diaconescu – flancat de zeci de microfoane – au umplut, pana la refuz, emisiunile informative televizate, incepand de ieri, in Romania s-a mai schimbat, un pic, registrul evenimentelor. Padurile au inceput sa se coloreze a toamna, rosul merelor parguite pe ram face contrast, deja, cu galbenul-maroniu al frunzelor, iar prin aer miroase a must…Pe la sedii de partide se fac si se desfac liste cu cei care vor candida la alegerile parlamentare din decembrie, in timp ce pe la Bucuresti, din nou, au inceput manifestarile de strada.
Ieri, echipati cu un sicriu, coliva si lumanari, mai multi membri al Sindicatului Liber Romania Film, protestand in fata Ministerului Culturii, au vrut sa arate care este imaginea starii in care se afla in prezent cinematografia romaneasca. In alta zona a Capitalei, in fata portilor Guvernului, alti protestari – manifestantii fiind nemultumiti de faptul ca nu se iau masuri impotriva exploatarilor cu cianuri.
Luate separat, fiecare dintre cele doua actiuni a reusit sa iasa in evidenta, mai ales ca, in ultimul caz, manifestantii din fata Guvernului au protestat legati cu lanturi si catuse, unul dintre ei, pentru a fi dezlipit mai greu din zona de catre fortele de ordine, legandu-se de poarta institutiei cu un dispozitiv antifurt din cel destinat bicicletelor.
Dand timpul in urma, nu este pentru prima data cand Bucurestiul are parte de astfel de evenimente, unele asemanatoare fiind vazute inclusiv prin Ploiesti, in fata Palatului Administrativ. De la revolutie incoace, dreptul la libera exprimare – in cele mai variate formule – s-a vazut peste tot in tara, mai ales atunci cand la mijloc a fost vorba despre nemultumiri sau revendicari.
Chiar daca toate manifestarile care au fost organizate in ultima perioada au fost provocate si ca urmare a efectelor negative create de criza economica si financiara, daca nu s-ar fi pierdut controlul in absolut toate domeniile, cu siguranta, ieri, nici cei de la Romania Film n-ar fi iesit cu cosciugul, coliva si lumanarile in strada. Este adevarat, la cat circ au avut romanii in ultima perioada, cu siguranta, ultimele aparitii cinematografice care ar mai fi putut rula la cate-un cinematograf care n-a fost inca inchis ar fi palit din punctul de vedere al posibilei audiente.
Dar, asa este prin Romania! De dragul de a face reforme peste reforme, dar mai ales din cauza faptului ca pe la conducerile institutiilor au fost pusi numai cei cu „pile”, acum niciun domeniu n-a mai ramas stabil. Incet-incet, prin sectoarele cu care, cu ani in urma, Romania se mandrea, activitatea a fost restransa, angajatii au fost pusi pe liber, fiind destule exemplele in care lacatul deja a si ruginit pe la porti. Degeaba s-au lansat promisiuni ca se vor gasi solutii, ca acolo unde s-a taiat ceva, inclusiv din numarul de angajati, se va pune altceva in loc. Vorbe-n vant! Iar ca s-a pierdut controlul in orice domeniu s-a vazut inclusiv ieri, cand i s-a tinut lumanarea pana si cinematografiei romanesti, in ciuda premiilor castigate pe la diverse festivaluri internationale. In aceste conditii, este clar ca toamna, chiar daca prin aer miroase a must si a mere parguite, schimba registrul evenimentelor…
Nicoleta DUMITRESCU