Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova dorește să informeze opinia publică cu privire la faptul că, la nivelul judeţului Prahova, funcționează Echipa intersectorială locală pentru combaterea exploatării copiilor prin muncă, precum şi în vederea monitorizării celor mai grave forme de muncă a copiilor.

Această echipă este constituită din reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Inspectoratului Şcolar al Judeţeului Prahova, Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, Autorităţii de Sănătate Publică Prahova şi ai Organizaţiei Umanitare Concordia – Filiala Ariceştii Rahtivani.

Obligaţiile principale ale echipei intersectoriale sunt de: sensibilizare a publicului larg asupra consecinţelor angajării premature în muncă a copiilor, de a organiza programe de informare a părinţilor privind consecinţele exploatării copiilor prin muncă şi de a identifica cazuri de exploatare a copiilor prin muncă.

Există forme de muncă considerate acceptabile, care îi responsabilizează pe copii şi îi pregătesc pentru viaţa de adult. Însă, există şi forme grave de muncă, cele care le răpesc posibilitatea copiilor de a creşte şi a se dezvolta în concordanţă cu vârsta lor.

În conformitate cu legislația internă și internațională, sunt stabilite o serie de criterii care stabilesc care dintre activităţile desfăşurate de copii sunt acceptabile şi care nu:
1. vârsta copilului este sub vârsta minimă legală pentru angajare în muncă sau munca îl împiedică să frecventeze şcoala în mod regulat sau afectează capacitatea copilului de a învăţa;
2. copilul este implicat în munci intolerabile (munca forţată, traficul, prostituţia, pornografia, activităţi ilicite), care sunt cele mai grave şi trebuie eliminate de urgenţă;
3. copilul este implicat în munci periculoase care, prin condiţiile în care se desfăşoară, precum şi prin durata muncii, sunt susceptibile să dăuneze sănătăţii, securităţii sau moralităţii copilului.

Principalele tipuri de muncă prestate de copii sunt următoarele:
• în mediul urban: cerşitul; spălarea maşinilor; vânzarea, încărcarea şi descărcarea de mărfuri; menajul; colectarea deşeurilor reciclabile.
• în mediul rural: curăţenia în casă; gătitul; hrănitul animalelor; curăţarea grajdurilor şi coteţelor; îngrijirea fraţilor şi surorilor mai mici; tăiatul lemnelor; munca câmpului; păstoritul.

În ceea ce privește consecinţele muncii asupra copiilor acestea se referă la:
– munca copiilor are consecinţe negative asupra dezvoltării fizice şi psihice a acestora, punând în pericol respectarea drepturilor lor;
– munca pe care o desfăşoară poate avea consecinţe grave asupra dezvoltării şi sănătăţii copiilor, adesea aceştia lucrând în condiţii periculoase;
– copiii care muncesc sunt adesea abuzaţi, atât fizic, cât şi psihic;
– munca copiilor constituie un impediment pentru educaţia şcolară, ducând adesea la abandon şcolar.