Ieri, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti a avut loc deschiderea cursurilor anului de invatamant 2012-2013, cel de-al 64-lea din istoria institutiei. In UPG invata in prezent 8511 studenti, dintre care 5439 urmeaza cursuri de licenta la zi, 1519 au optat pentru invatamantul la distanta si pentru cel cu frecventa redusa, iar 1553 sunt masteranzi la zi. In anul I au fost admisi 2617 studenti (1889 la studii universitare de licenta si 728 la studii universitare de masterat). La institutia universitara ploiesteana si-au inceptut, ieri, activitatea si 281 de studenti straini, cei mai multi fiind din Angola, Turkmenistan, Republica Moldova, Coreea de Nord.
In cadrul UPG, studiile de licenta se desfasoara in 21 de domenii si 28 de specializari, iar cele de masterat – in 13 domenii, totalizand 28 de programe- toate fiind acreditate. La studii de doctorat sunt inscrise 181 de persoane care se pregatesc in patru domenii tehnice. Din cauza rezultatelor foarte slabe de la examenul de bacalaureat, anul acesta au ramas libere peste 300 de locuri, cele mai multe la programele de licenta. La Ploiesti, si acest an universitar sta sub semnul austeritatii: institutia nu a incheiat niciun contract de finantare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru anul 2012, iar fondurile destinate cercetarii sunt reduse, MECTS finantand foarte putine proiecte in acest domeniu. Si in ceea ce priveste acoperirea posturile didactice problemele se mentin, doar 50% dintre cele 538 de posturi fiind ocupate.
La festivitatea de deschidere a anului universitar desfasurata, ieri, in Aula UPG a participat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a ajuns cu aproape doua ore intarziere, aceasta avand ghinionul ca autoturismul ce o aducea la UPG sa ramana in pana pe DN1. In alocutiunea sa, detinatoarea portofoliului Educatiei i-a felicitat pe studenti ca au intrat la una dintre cele mai cunoscute universitati romanesti in strainatate si le-a transmis sa-si randuiasca, atent, prioritatile in viata. In incheiere, Ecaterina Andronescu a amintit faptul ca averea cea mai importanta a unei natiuni este capitalul uman. La ceremonie au mai participat, alaturi de conducerea UPG, primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Laurentiu Rebega, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, Mihnea Costoiu, inspectorul scolar general Horia Toma, personal diplomatic, reprezentanti ai unor firme in domeniul petrolier, studenti.
Ana MAXIM