Jurnalistul Dragoș Pătraru a depus o plângere penală împotriva viceprimarului Ploieștiului, Raul Petrescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influență si primirea de foloase necuvenite.
Politicianul este acuzat că a cerut și primit 125 de invitații gratuite la meciul de fotbal dintre FC Petrolul

Vezi mai jos textul complet al plângerii penale:

CATRE: PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE – DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE

DOMNULE PROCUROR,

Subsemnatul PATRARU DRAGOS cu domiciliul in Ploiesti, prin prezenta, în temeiul art. 222 Cod procedură penală și art. 13 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/2002, privind Departamentul Național Anticorupție, formulez:

PLÂNGERE PENALĂ

Împotriva numitului Petrescu V. V. Raul-Alexandru, în calitate de viceprimar al municipiului Ploiești, urmand sa fie citat la sediul Primariei Ploiesti, B-dul Republicii nr.2, jud, Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influență si primirea de foloase necuvenite, dupa caz, fapte prevăzute și pedepsite de art. 248, 254, 256, 257 Cod penal, solicitându-vă:

1. Tragerea la raspundere penala a numitului Petrescu V. V. Raul-Alexandru

2. Instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor personale ale acestuia, pentru acoperirea prejudiciului cauzat din savârșirea infracțiunilor ;

3. Trimiterea în judecată a numitului Petrescu V. V. Raul-Alexandru, pentru infracțiunile mai sus-mentionate.

ÎN FAPT,

Faptuitorul PETRESCU V.V. RAUL-ALEXANDRU a fost ales in calitate de consilier în cadrul Consiliului Local al municipiului Ploiesti, fiind validat în această calitate în ședința de validare de la sfârșitul lunii iunie 2012. Ulterior validării sale în funcție, făptuitorul a fost ales viceprimar al municipiului Ploiești, printre alte atribuții delegate fiind și aceea de a supraveghea și controla relația contractuală dintre administrația municipiului Ploiești și Clubul F.C. PETROLUL S.A. Ploiești, privind stadionul ILIE OANĂ din Ploiești, stadion aflat în patrimoniul municipalității.

În calitatea sa de viceprimar, având atribuții de control în relația dintre Primăria Ploiești și clubul SC FC Petrolul SA, care își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe stadionul Ilie Oană, aparținând municipiului Ploiești, faptuitorul Petrescu V. V. Raul-Alexandru a solicitat și primit de la conducerea clubului, la toate meciurile de pe teren propriu disputate de echipa de fotbal FC Petrolul Ploiești în prima ligă a campionatului național de fotbal, bilete gratuite (scoase din contabilitatea clubului cu valoare zero), motivând necesități legate de prezența la meciuri a unor oficialități locale. În nenumarate rânduri, a primit bilete gratuite la meci, bilete pe care le-a folosit în interes personal și nu in interesul declarat la momentul solicitărilor formulate, deși nici în acest din urmă caz nu existau dispoziții legale sau contractuale care să justifice o astfel de cerere. Există dovezi clare, pe care le anexăm la această plângere, că biletele au fost distribuite de viceprimarul Petrescu V. V. Raul-Alexandru în scop personal, acesta urmând să fie desemnat drept candidat pentru un colegiu de deputat, de către partidul din care face parte, biletele distribuite de acesta avand scop electoral. Potrivit unor informații de la nivelul conducerii clubului FC Petrolul, viceprimarul Petrescu V. V. Raul-Alexandru, în calitatea sa oficială, a făcut aceste solicitări la toate meciurile Petrolului, inclusiv la cele amicale, la care intrarea s-a făcut pe bază de bilet, de fiecare data fiindu-i satisfacute solicitarile.

Totul a culminat, săptămâna trecută, cu solicitatarea, formulata de către Petrescu V. V. Raul-Alexandru, de a i se elibera nu mai puțin de 125 de invitații, în diverse sectoare de tribună ale stadionului Ilie Oană pentru meciul pe care echipa locala Petrolul urma sa il dispute in compania echipei Steaua Bucuresti. Solicitarea s-a făcut prin intermediul unor mesaje text, trimise unor persoane din conducerea clubului ploieștean. Astfel, initial, faptuitorul a solicitat bilete în următoarele zone:

– 14 bilete la peluza 2;

– 14 bilete la tribuna a doua;

– 12 bilete la tribuna 1;

– 12 bilete la tribuna zero;

– 8 bilete la lojă.

În total, 60 de bilete. Apoi, viceprimarul Petrescu V. V. Raul-Alexandru a revenit asupra solicitării, completând-o cu:

– 8 bilete la peluza a doua;

– 7 bilete la tribuna a doua.

Ulterior, viceprimarul Petrescu V. V. Raul-Alexandru a mai trimis la club o solicitare prin sms, pentru inca 50 de invitații, motivând că acestea ar urma să fie împărțite unor primari din județ.

Clubul FC Petrolul a pus la dispoziția viceprimarului ”în jur de 40 de invitații”, urmând ca restul să îi fie înmânate ulterior, când eu, în calitate de jurnalist la publicația altPHel, din Ploiești, am relatat public cele aflate. De menționat că valoarea a 125 de bilete, dat fiind că clubul a vândut la pachet bilete pentru două partide, cele cu Steaua și Severin, ajunge la aproape 10.000 de lei, adică salariul pe trei luni al viceprimarului Petrescu V. V. Raul-Alexandru.

Interpelat telefonic de mine și întrebat dacă a solicitat bilete gratuite de la clubul Petrolul, viceprimarul a recunoscut fapta, dar a negat că ar fi cerut 125 de bucăți. Or, cererile repetate de bilete gratuite pot fi foarte ușor demonstrate, solicitările către club fiind făcute, prin sms, de către viceprimarul Petrescu V. V. Raul-Alexandru, înainte de fiecare meci al Petrolului, de pe teren propriu.

Pentru că i-am publicat numărul de telefon de serviciu pe site-ul www.altphel.ro, viceprimarul Petrescu V. V. Raul-Alexandru m-a amenințat telefonic, spunând și că va pune numărul meu de telefon pe, citez, ”toate site-urile de poponari”. Am sesizat în acest sens Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Conducerea clubului FC Petrolul a răspuns tuturor solicitărilor făcute de către domnul viceprimar Petrescu V. V. Raul-Alexandru din dorința de a păstra o bună relație cu Primăria municipiului Ploiești cat si cu acesta, personal, fata de atributiile de serviciu pe care le are ca viceprimar, necunoscand adevarata destinatie a biletelor de meci, respectiv satisfacerea nevoilor personale ale faptuitorului privind promovarea sa personala ca viitor candidat la alegerile generale din decembrie 2012.

Îninte de a avea funcția de viceprimar al municipiului, domnul Petrescu V. V. Raul-Alexandru nu a beneficiat de bilete gratuite la meciurile echipei FC Petrolul, deci este evident că această calitate de viceprimar i-a adus avantajele de care beneficiază acum. Mai mult decât atât, domnul Petrescu beneficiază, în calitate de consilier, de o lojă pusă la dispoziția aleșilor locali (cei care nu au dorit să-și plătească din buzunar accesul la meci, pentru a fi un exemplu pentru ploieșteni), oficial, de către clubul ploieștean, deci toate cererile suplimentare pentru locuri pot fi considerate abuz în serviciu.

Abuzul în serviciu constă, în acest caz, în îndeplinirea defectuoasă, de către făptuitor, a atribuțiilor de serviciu, cu intenție directă, în calitatea sa oficială de viceprimar responsabil cu buna administrare a stadionului Ilie Oana din Ploiești, administrare care trebuia realizată în folosul asocierii dintre municipalitatea ploiesteană și clubul de fotbal și nu în folosul personal .

Urmează să analizați și existența faptelor de corupție reclamate de mine și să le stabiliți corecta încadrare juridică, raportat la situația de fapt pe care o veti reține.

Totodată, potrivit dispozițiilor legale, dat fiind faptul că a beneficiat de gratuități (bilete) cu o valoare mult mai mare de 300 de euro – echivalent lei, în calitatea sa de consilier local și viceprimar, făptuitorul avea obligația de a declara aceste gratuități în mod public, în declarația de avere, fapt care nu s-a întâmplat, acesta încercând să “acopere“ primirea acestor beneficii nelegale.

Consider că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a atrage răspunderea penală împotriva făptuitorului, solicitându-vă trimiterea lui în judecată si recuperarea prejudiciului creat prin faptele sale.

Înțeleg să probez plângerea prin orice mijloc de probă admis de lege.

DRAGOȘ PĂTRARU