Conducerea FMI este in vizita, din nou, la Bucuresti. Nu pentru a admira cum cad frunzele ruginii pe aleile din Herastrau sau Cismigiu, obosite de razele soarelui care par, la inceput de toamna, uitate pe cerul Romaniei. Nu! Au venit pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului cu Romania, incheiat in urma misiunii derulate in perioada 31 iulie -14 august a.c.
Cand s-a aflat pe picior de plecare din Romania, seful delegatiei FMI a mentionat ca aprobarea evaluarii acordului preventiv este conditionata de reducerea arieratelor, cresterea pretului la gazele naturale, lansarea licitatiei publice pentru 15% din actiunile Transgaz si privatizarea Oltchim.
In conditiile in care, de mai bine de o saptamana, subiectul Oltchim – gratie „investitorului” Dan Diaconescu – a ajuns sa devina un subiect de discutie la orice ora din zi si din noapte, despicat in firicele inclusiv de catre cei care n-au habar nici macar despre ce iese pe poarta societatii respective, s-ar putea spune ca vizita celor de la FMI a picat chiar la tanc! Nu de alta, dar, poate reprezentantii acestei institutii financiare internationale vor putea sa descurce itele acestei incurcate privatizari a Oltchim!
Spunand ba ca are deja banii, ba ca in spatele sau sta „cineva” cu conturi grase, intre deplasari cu avionul considerate fie de relaxare, fie de afaceri, prin tot soiul de destinatii frecventate de catre cei care se cred vipuri, de cand s-a vazut si mai cunoscut, DD s-a transformat intr-un soi de mare mester in iluzionism ! Chiar si in astfel de postura, nici ca-i pasa! Ii tot da inainte cu ciocoii, gata sa se sacrifice, in numele poporului, pentru o cauza din care, iata, a iesit un imens tambalau care pare ca nu se mai termina!
Culmea este ca toata aceasta galagie din jurul Oltchim urca partidul lui DD tot mai mult in sondaje, cele mai recente statistici aratand ca 18% dintre optiunile electoratului sunt de partea lui, asta in ciuda faptului ca multi romani cred ca patronul OTV s-a implicat in privatizarea Oltchim tocmai pentru a castiga voturi.
Dincolo de popularitatea crescuta a lui DD, cert este ca, pana la urma, cineva are de pierdut. Iar acest „cineva” nu este nimeni altul decat romanul care s-a saturat de prea mult circ, de prea multa analiza politica pe un subiect de economie, in timp ce ii lipseste painea de pe masa. Mai mult decat atat , din pacate, acest lucru se repeta de la an la an, cei care fac galagie neinvatand nimic din propriile greseli sau ale altora.
Ramane de vazut ce va spune conducerea FMI venita, din nou, la Bucuresti. Galagia din jurul Oltchim cu siguranta va fi si in atentia acesteia.
Nicoleta DUMITRESCU