A fost semnat acordul de colaborare intre judetul Prahova si regiunea Sofia

Aflat la cel de-al treilea mandat ca sef al administratiei prahovene, Mircea Cosma continua politica de promovare a judetului prin realizarea de parteneriate de colaborare si cooperare cu diverse regiuni din Europa si nu numai.
Ieri, intr-un cadru oficial, la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucuresti a avut loc semnarea Acordului de cooperare intre judetul Prahova si regiunea Sofia, din Republica Bulgaria. Documentele au fost semnate de catre Mircea Cosma – presedintele Consiliului Judetean Prahova, si Krasimir Jivkov- guvernatorul regiunii Sofia, la eveniment mai fiind prezenti Aurelian Gogulescu-
presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova, Laurentiu Rebega – vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova, consilieri judeteni etc. Mentionand ca initiativa perfectarii documentului mentionat i-a apartinut fostului ambasador al Bulgariei la Bucuresti, cand acesta s-a aflat in vizita in Prahova, la Ploiesti, in luna mai a anului trecut, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat: “Au fost deja luate in discutie mai multe posibilitati de colaborare. Este vorba despre refacerea cooperarii in domeniul fabricarii geamurilor – in contextul in care Romania, in vederea realizarii de geamuri tip float, aducea din Bulgaria o mare parte din nisipul cuartos extrafin; in domeniului petrolului, respectiv al forajului – in contextul in care productia de la cunoscuta intreprindere de produse refractare de la Pleasa implica si utilizarea unei anumite roci aduse din Bulgaria, dar si in turism, cu mentiunea ca astazi (n.n. – ieri), la Bucuresti, autoritatile romane si cele bulgare urmau sa semneze, la nivel national, un protocol de colaborare chiar in acest domeniu”. Fiind printre primele parteneriate de colaborare parafate intre autoritati judetene romane si bulgare, seful administratiei prahovene a tinut sa adauge ca protocolul incheiat ieri la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucuresti poate fi considerat un document pe linia cooperarii intre regiuni transfrontaliere. In acest context, presedintele Consiliului Judetean Prahova a mai declarat: “Uniunea Europeana va investi, special pentru fluviul Dunarea, aproximativ 100 de miliarde de euro in proiecte de depoluare, dar si pentru modernizarea porturilor si a traseelor turistice importante, cea mai mare parte a fondurilor urmand sa fie alocate Romaniei si Bulgariei. In acest context, oficialitatile romane urmeaza sa fie prezente la Sofia, la sfarsitul lunii octombrie a.c., pentru a purta discutii in legatura cu fondurile care urmeaza sa fie alocate pentru Dunare, in perioada 2014-2020.” Guvernatorul regiunii Sofia i-a multumit sefului administratiei judetene pentru initiativa perfectarii acordului, sperand intr-o colaborare fructuoasa, mai ales ca ambele regiuni ies in evidenta, a punctat acesta, in mai multe domenii, cum ar fi turismul, dar si productia de vinuri, lansandu-i totodata si invitatia de a fi prezent la Sofia, luna viitoare, la o conferinta internationala pe o tema extrem de actuala, cea care vizeaza preventia si rezolvarea situatiilor de criza, dar si a calamitatilor. Dupa schimbul de daruri simbolice, specific unei astfel de ceremonii, guvernatorul regiunii Sofia primind o metopa a judetului Prahova, Mircea Cosma a anuntat ca, pastrand traditia de promovare a judetului peste hotare, anul viitor, cunoscuta manifestare EuroPrahova urmeaza sa fie organizata in Bulgaria, chiar la Sofia, anunt care i-a incantat pe oficialii din tara vecina.
Nicoleta DUMITRESCU