Deschiderea anului scolar 2012-2013 a fost marcata, ieri, – cu intarziere de o saptamana fata de anii anteriori – prin festivitatile traditionale la care au participat prescolari, elevi, parinti, cadre didactice, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale. Din pacate s-a pastrat si o alta traditie: nu toate unitatile au fost pe deplin pregatite sa primeasca tinerii, dintre acestea cateva zeci – aflate in special in mediul rural – neintrunind toate conditiile de igiena pentru desfasurarea activitatilor didactice.
Ieri, cu greu putea fi potolit entuziasmul elevilor care, cu bratele pline de flori, au inundat strazile din preajma unitatilor de invatamant.
Daca pe chipul celor mici se puteau citi emotia si nerabdarea, liceenii au profitat de ocazie sa-si impartaseasca amintirile din vacanta, dar si sa-si expuna hainele si accesoriile la moda. La colegiile nationale ploiestene, tinerii din ultimele clase de liceu au facut furori cu tinutele alese pentru prima zi de scoala. Pantofii cu toc foarte inalt, blugii stramti, colantii, fustele scurte, rochiile colorate asortate la gentile plic au fost elemente ce nu aveau nicio legatura cu scoala, dar prin care multe tinere au vrut sa iasa in evidenta. Alocutiunile directorilor si ale autoritatilor judetene si locale au fost urmarite mai putin de adolescenti. Dupa ce au stat de vorba sau au fumat o tigara in fata liceului, si-au etalat tinutele si s-au informat in legatura cu noul orar al cursurilor, acestia au plecat sa se plimbe sau sa se relaxeze la o terasa.
In Prahova, au fost asteptati in prima zi din anul de invatamant 114.000 de elevi si prescolari, care urmeaza cursuri in peste 700 de sedii de institutii de invatamant. Acest an scolar vine cu doua noutati: clasa pregatitoare si bacalaureatul profesional, pe care il vor sustine absolventii de liceu neinteresati sa-si continue studiile la facultate.
Ana M.