În perioada 27.08 – 08.09. 2012, Inspecţia Muncii a desfăşurat Campania Naţională privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă. Campania a avut ca obiective:
– conştientizarea angajatorilor privind obligaţia de a respecta legislaţia specifică copiilor/tinerilor sub 18 ani, în vederea eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului şi identificarea cazurilor de exploatare a copilului prin muncă;
– identificarea angajatorilor care folosesc persoane cu vârste mai mici de 18 ani fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către aceştia a prevederilor legale referitoare la încadrarea în muncă, condiţiile de lucru, programul de lucru şi timpul de odihnă;
– determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru copii/tinerii cu vârste cuprinse între 15-18 ani depistate fără forme legale de angajare, de a le completa în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă, în termenul legal.
În perioada campaniei, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control şi Relaţii de Muncă – ITM Prahova, împreună cu inspectori din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, au verificat 44 de agenţi economici care aveau încadraţi minori. Menţionăm că inspectorii de muncă nu au constatat neconformităţi privind încadrarea şi regimul de muncă al minorilor. Totuşi, au fost dispuse un număr de 66 de măsuri pentru încălcarea altor prevederi legale: lipsa adeverinţelor medicale, neînmânarea contractelor individuale de muncă, netrasmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă, pentru care s-au aplicat un număr de 20 de sancţiuni contravenţionale.
Având în vedere că tinerii şi minorii sunt categorii vulnerabile pe piaţa muncii, în toate controalele efectuate inspectorii de muncă urmăresc şi respectarea legislaţiei muncii care protejează aceste persoane.