• Asocierea de constructori care a ridicat noua arena taraste in instanta Primaria Ploiesti • Volosevici a lasat in urma un intreg scandal • Conducerea actuala a municipalitatii, decisa sa repare greselile fostului primar • Va fi facuta o inventariere a tuturor spatiilor cu destinatie sportiva si cu alta destinatie

Perioada premergatoare organizarii licitatiei pentru refacerea arenei ploiestene, procedura propriu-zisa in urma careia asocierea Alpine Bau–All Plan Construction a castigat in niste conditii „speciale” contractul de lucrari, actele aditionale la contract – parafat in iulie 2010 -, modificarile survenite in planul de lucrari si, acum, procesele „mostenite” de la Andrei Volosevici – toate acestea sunt urmarile directe ale unei atitudini de heirupism specifice vremurilor trecute de vreo doua decenii si ceva.
La inceputul acestei saptamani, Primaria Ploiesti s-a trezit cu un titlu executoriu din partea asocierii Alpine Bau-All Plan Construction, pentru circa doua milioane de lei.
Reactia logica a municipalitatii a fost sa blocheze aplicarea actului emis de catre executorul judecatoresc, prin contestarea executarii la instanta civila a Judecatoriei Ploiesti. Astfel, reprezentantii primariei au inregistrat, marti, 21 august, dosarul civil 30798/281/2012, primul termen al procesului urmand sa aiba loc la data de 25 octombrie, adica peste doua luni.
Acesta nu este, insa, singurul proces ale carui ite trebuie descurcate de catre actuala conducere a Primariei Ploiesti. Asocierea constructorilor stadionului a mai chemat in fata instantei de judecata municipalitatea ploiesteana, pentru a obtine alte sume considerabile, ramase neachitate de catre echipa lui Andrei Volosevici. Unul dintre procese a fost intentat pentru emiterea unei ordonante de plata pentru suma de 1.232.363,44 lei – reprezentand penalitati de intarziere la plata a cinci facturi. Intr-un alt proces, Alpine Bau-All Plan Construction cere instantei civile a Tribunalului Prahova obligarea paratei – Primaria Ploiesti – la plata sumei de 7.345.093,25 lei, reprezentand „lucrari suplimentare” fata de cele incluse in contractul avand ca obiect refacerea stadionului „Ilie Oana”, plus cheltuieli de judecata.
In cazul celor peste sapte milioane de lei solicitati pentru „lucrarile suplimentare”, situatia prezentata de reclamanti in motivarea cererii scoate, de fapt, la iveala, posibile hibe ale contractului incheiat de Volosevici – care voia ca stadionul sa fie finalizat cu orice pret inainte de campania electorala pentru alegerile locale din acest an – cu asocierea castigatoare a licitatiei. Hibe care ar trebui sa fie luate la bani marunti – punct cu punct – de catre institutiile abilitate ale statului in cercetarea unor asemenea posibile nereguli…
Ce spun, negru pe alb, constructorii in plangerea facuta la Tribunal? „In conformitate cu prevederile contractuale, executantul se obliga sa presteze servicii de proiectare, sa execute, sa finalizeze si sa intretina in perioada de garantie lucrarile de refacere a stadionului „Ilie Oana” Ploiesti, iar achizitorul se obliga sa plateasca pretul convenit”. Ce este discutabil abia acum urmeaza: „Totodata, potrivit art. 9.3 alin 1 din contract, «executantul are obligatia de a respecta si executa dispozitiile achizitorului in orice problema, mentionata sau NU in contract, referitoare la contract»”. Ce este cel mai important in cele mentionate in motivatia constructorilor? Accentul pe negatie, preluat chiar din contract. Asa ca, pentru lucrari suplimentare, Primaria Ploiesti – sub conducerea fostului primar – a adunat cele peste sapte milioane de lei, iar „concilierea” (expresie care lipsea cu desavarsire din vocabularul fostului edil-sef) ceruta de constructori in perioada in care Andrei Volosevici era in campanie electorala – la sfarsitul lunii mai 2012 – nu a avut loc. Si, astfel, ceea ce Volosevici lasase „sa rezolve” – numai el stie cum – pentru un al doilea mandat la conducerea administratiei locale a ajuns sa apese financiar bugetul local, iar noua echipa de la etajul al treilea al Palatului Administrativ risca sa traga ponoasele.
In afara proceselor pe rol, un alt lucru a aparut la orizont in privinta stadionului: s-a constituit o comisie de inventariere a spatiilor existente in incinta arenei.

Violeta STOICA