Institutia Prefectului Prahova a transmis la Bucuresti, la Ministerul Administratiei si Internelor, centralizarea datelor ce vizeaza reactualizarea listelor electorale permanente. Pentru a se stabili, de catre Curtea Constitutionala, daca referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie a.c., este valabil sau nu, conform unui Memorandum elaborat de catre Guvern, primarii celor 104 localitati din judet au fost obligati sa efectueze verificari cu privire la corectitudinea intocmirii listelor electorale permanente, datele fiind inaintate pana pe 18 august a.c. Dupa cum ne-au precizat reprezentantii Institutiei Prefectului Prahova, „in urma verificarilor au fost identificate in total 16.198 de cazuri de neoperare pana la 10 iulie a.c. a inregistrarilor potrivit modificarilor obligatorii impuse de aplicarea legii”. Pe categorii, in conformitate cu datele solicitate de la Bucuresti, situatia din judet a fost urmatoarea: persoane decedate – 346; persoane care si-au pierdut dreptul de a vota – 44; persoane care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate – 9; persoane al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit – 14.801; persoane care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare – 45; persoane care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului – 26; persoane care si-au schimbat numele dupa casatorie, divort, pe cale administrativa – 7; persoane cu resedinta/domiciliul in strainatate – 920. Dupa cum am mai aflat, ieri, de la reprezentantii Institutiei Prefectului Prahova, s-au inregistrat si cazuri de unitati administrativ-teritoriale care nu s-au conformat sa transmita rezultatele verificarilor ce le-au fost cerute. Coincidenta sau nu, este vorba despre asezari ai caror primari sunt din PDL – partidul care a boicotat, dupa cum se stie, referendumul din 29 iulie! Concret, documentele transmise de catre Primaria Batrani nu au putut fi luate in calcul deoarece lipsea semnatura primarului, conform Memorandumului Guvernului pe listele transmise la Institutia Prefectului fiind obligatorii semnaturile primarului, secretarului si sefului Serviciului local de evidenta a persoanei. De la Primaria Carbunesti, listele nu au fost transmise pe motiv ca atat primarul, cat si secretarul se aflau in concediu de odihna, iar de la Primaria Provita de Jos nu a fost primit niciun document. Totodata, de la Primaria Poiana Campina, purtand cele trei semnaturi obligatorii, s-a transmis un document in care se preciza faptul ca, dupa verificarea listelor electorale permanente, nu s-a identificat nicio neconcordanta.
In schimb, asa cum am mentionat mai sus, in alte localitati din judet au fost identificate destule situatii in care pe listele electorale permanente figurau persoane care au fost decedate sau aveau actele de identitate expirate ori si-au stabilit resedinta sau domiciliul in strainatate. La Ploiesti, de pilda, in urma verificarilor efectuate au fost identificate 24 de persoane decedate, doua persoane care si-au pierdut dreptul de a vota, 4.985 care aveau actele de identitate expirate; la Campina – 28 de persoane decedate si 668 de persoane care aveau actele de identitate expirate. Conform centralizarilor, printre localitatile in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri de persoane care nu au documentele de identitate valabile sunt: Mizil – 393 de persoane, Barcanesti – 232 de persoane; Baicoi – 242; Urlati – 265; Valenii de Munte – 191 si lista poate continua. Cele mai multe cazuri de persoane cu resedinta /domiciliul in strainatate au fost inregistrate la : Brebu – 284; Cornu – 193, Blejoi – 147, Dumbrava – 126, Gornet – 90, Busteni – 45.
Premierul Victor Ponta a declarat ca datele centralizate de MAI si MAE referitoare la listele electorale au fost transmise, ieri, catre Curtea Constitutionala. Ministrul Mircea Dusa a declarat ca Ministerul de Interne nu opereaza in listele electorale permanente, ci doar va trimite Curtii Constitutionale o evaluare complexa a diferitelor categorii de persoane care ar fi trebuit radiate din liste pana la termenul de referinta, 10 iulie 2012, Curtea Constitutionala urmand sa decida daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu in luarea deciziei privind valabilitatea sau nu a referendumului. Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului sa comunice pana pe 21 august a.c. listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie 2012. Judecatorii Curtii Constitutionale vor decide astazi validarea sau invalidarea referendumului national din 29 iulie.
N.DUMITRESCU