Prepararea medicamentelor – abandonata in cele mai multe farmacii

Numeri pe degete farmaciile din Ploiesti care mai onoreaza retetele de preparare a medicamentelor, desi una dintre conditiile de autorizare a acestor unitati este tocmai existenta unui asemenea laborator. Daca in urma cu cativa ani nu exista farmacie care sa nu prepare medicamente, in prezent aceasta practica, benefica pentru pacient, se pierde tot mai mult, locul preparatelor luandu-l medicamentele tipizate. Priceperea si pasiunea obtinerii diverselor remedii conform schemei indicate de medic, regasite mai mult la farmacistele de formatie veche, tind sa fie infrante de economia de piata.
Castigul, bata-l vina!
Explicatia fenomenului ne-a dat-o chiar o farmacista, care nu a renuntat sa mai realizeze asemenea preparate: “Se pune accent pe bani. Aspectul pecuniar si economia de timp prevaleaza in fata satisfactiei de a prepara un medicament. Din preparate nu se castiga, pentru ca manopera in cazul lor nu se plateste. Daca unele preparate nu implica decat amestecul a doua trei componente, altele sunt foarte laborioase. Sunt cazuri in care se folosesc substante diverse, pe care le scoti si din zece tuburi deodata. Te murdaresti, dureaza si cate o ora pana reusesti sa obtii medicamentul. Pentru ca nu vor sa se complice, multi colegi refuza retetele de preparate si ii orienteaza pe pacienti la noi. Acestia cred ca numai unitatea noastra trebuie sa onoreze asemenea retete. Din varii motive, multi farmacisti se cam feresc de preparare, desi noi asta am invatat in facultate, nu numai sa vindem medicamentele din raft si sa-i spunem pacientului cum, cand si in ce conditii sa-si ia tratamentul”.
Si medicii se feresc sa prescrie preparate
In ultima vreme, s-a dovedit destul de dificila aprovizionarea cu substantele necesare prepararii medicamentelor. Firmele mici aduc doar foarte putine, iar cele mari sunt interesate sa vanda doar cantitati mari de substante. Pe de alta parte, nici medicii nu mai prescriu la fel de multe preparate ca inainte. Multi dintre ei stiu ca sunt tot mai putine farmaciile care realizeaza astfel de preparate, iar pentru a nu risca sa lase pacientul fara tratament – apeleaza la medicamentele tipizate. Altii renunta din comoditate. Au atatea documente de completat, incat renunta sa mai scrie o reteta in plus. Dermatologii sunt cei care apeleaza des la medicamentele preparate. Pentru ca fiecare pacient reactioneaza intr-un fel aparte, tratarea anumitor afectiuni este mai eficienta daca se folosesc preparate, care sunt dozate pentru fiecare pacient in parte. Nu in ultimul rand, pentru bolnavi este mult mai avantajos sa cumpere preparate. Aceasta pentru ca un medicament preparat in farmacie este mult mai ieftin decat unul de la producator.