BNR a imprumutat 10 banci cu 6 miliarde de lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat, luni,
10 banci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.
BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care BNR imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo. Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de BNR. Potrivit dealerilor, la suma de 15,15 miliarde lei s-a ajuns si din cauza supralicitarii de catre unele banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. De regula, BNR anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmiteau ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana. Saptamana trecuta, BNR a imprumutat opt banci comerciale cu 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro). Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci. Incepand cu luna octombrie a anului trecut, BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo. Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,84 – 5,33% pe an. Dupa operatiunea repo, acestea au urcat la 5,2 – 5,7%.

Prognoza guvernatorului Isarescu: “La toamna vom asista la majorari de preturi in lant”

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia ca ne asteapta un nou val de scumpiri la mancare care vor afecta si mai mult traiul romanilor. Seceta din tara noastra si cotatiile tot mai mari ale cerealelor vor duce la cresterea preturilor. Majorarile cele mai mari se vor inregistra la paine, carne si produse lactate. Preturile de la tarabe prevestesc, insa, un val de scumpiri. In plin sezon, unele legume costa dublu in comparatie cu anul trecut. Pe un kilogram de rosii dai 3 lei fata de un leu si jumatate, in august 2011. Si productia de grau a fost cu 40 la suta mai mica fata de anul trecut. La floarea-soarelui, situatia este aproape aceeasi. Si nu e numai problema Romaniei.
“Avem aici un risc major de crestere a preturilor derivat din exterior. Preturile produselor agricole si cele interne ale alimentelor din cauza conditiilor climaterice care nu sunt favorabile”, a declarat Isarescu. Cu toate acestea, Banca Nationala a hotarat sa mentina prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an la 3,2 la suta.