Din cauza avertizării meteorologice de cod portocaliu de caniculă, azi, în intervalul 11:00 – 20.00, C.N.A.D.N.R. a instituit restricţie de circulaţie pe drumurile naţionale pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone

Poliţia Rutieră recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte câteva reguli necesare deplasării în condiţii de siguranţă în timpul caniculei
De asemenea, în vederea prevenirii producerii incendiilor de vegetaţie din zona drumurilor publice, Poliţia Rutieră face apel la conducătorii de autovehicule să nu arunce pe geam surse de foc deschis (ţigări aprinse etc.). Totodată, poliţiştii avertizează că, în special pe autostrăzi şi drumuri naţionale, din cauza vitezelor ridicate de deplasare, există şi riscul ca acestea să lovească parbrizul, sau să pătrundă în habitaclul altor vehicule, generând astfel evenimente rutiere.

Poliţiştii rutieri recomandă participanţilor la trafic ca, în perioada caniculară, să îşi planifice deplasările cu autovehiculul, pe cât posibil, în afara intervalului orar 10:00 – 18.00.

Posesorii de permis de conducere, cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.

În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.

Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare!

În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.

Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.

Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri!

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier!